Kultur i massor och skatter för rika från S

by

Idag läggs skuggbudgetar fram och siffror i massor ska plöjas igenom. Ett år kvar till valet, vad är skillnaderna? Aftonbladets läsarundersökning säger så här långt att 10% ännu inte bestämt sig. Opinionsläget ser fortfarande helt okej ut för de rödgröna, däremot kan (S) verkligen inte nöja sig att vara ett parti under 35%, detta trots en uppgång. Vi får väl se vad dagens förslag gör för läget.

Intressantare än på länge är just kulturpolitiken, där regeringen bara skiter i allt och helt enkelt strävar efter att döda den. Ingen satsning på viktiga kulturella instanser, nerdragningar på allt (något som ska adderas med att de tog ifrån halva folket kulturen och sänkte all besöksstatistik genom att avgiftsbelägga alla museum). Sossarna i Stockholm vill satsa på film och biokultur, på riksnivå lovar man satsningar på museum och kulturen i stort.

Regeringen skiter ju i kommunerna i år utan bränner bara av val-fläsket till 2010. De Rödgröna vill, i något skiftande storleksordning investera 18-20miljarder i kommunerna för att rädda välfärden och bygga den starkare in i nästa högkonjunktur. Här kritiserar expressen de tre partierna för att inte komma överens om en budget, det är väl däremot positivt att de tillskillnad från alliansen inte växer ihop till en enda stor grå massa.

Skatter är en annan spännande del i oppositionsbudgetarna. Höjda skatter för de som tjänar mest, istället för stora skattesänkningar. Däremot är det återigen spännande att titta på expressens rubriksättning… ”CHOCKHÖJNING AV SKATTER FÖR RIKA”. Det är ju inte direkt vad det handlar om.

En regering som blundar för arbetslösheten, sänker skatterna trotts att statsfinanserna tryter rejält. En regering som verkar tycka att kultur ska vara reserverat för fåtalet, att barn och socialtutsatta familjer ska straffas hårdare och att det ska vara olika kvalité på vården om man betalar eller ej. En sådan regering styr Sverige, i ett år till.

Andra bra bloggar: Kristian Krassman, Claes Krantz
Aftonbladet, DN1, DN2, Expressen1, Expressen2, Expressen3, Expressen4, SvD

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

4 svar to “Kultur i massor och skatter för rika från S”

 1. Asteroth Says:

  Nu har borgarna sparat ihop några tusenlappar så då kan sossarna sätta på sig spenderbyxorna och ”investera” miljarder. sossarna har ännu inte förklarat vad de anser rättvisa är och hur det kan komma sig att de har ensamrätten till det begreppet. Har de fått det skriftligt från påven? Sossarna har väldigt långt kvar att arbeta innan de kan få förtroendet att sitta regering igen. Om de ändå får det så beror det sannolikt på dessa typer av prostituering.

  (Svenskar, anser de tydligen är ju så jävla dumma i huvudet att de går på vad som helst, år ut och år in, sekel.

 2. monaforpresident Says:

  När (m) tog över Sverige hade de ett av de bästa ekonomiska lägen i Europa. Att påstå att Socialdemokratin inte skulle klara av att sköta om statens finanser är bara ett stort skämt.

 3. Daniel Says:

  Skoj det där.. 18 miljarder till kommunerna. Det fattades visst bara sju miljarder innan för att man skulle slippa säga upp folk, men varför inte slänga in nio miljarder icke-existerande skattekronor till bara för den goda sakens skull? Bygga välfärden starkare? Vad fan hände med det kommunala självstyret? Det är en jäkla skillnad mellan att rädda jobb för att garantera välfärden och att ösa in pengar för att blidka Kommunal.

  Kultur.. Vem är staten att bestämma vad som ska vara kultur? Konstnärslön? Ska staten vara smakråd och bestämma vem som anses hålla den kvalitén som erfodras? Kan man inte jobba heltid med kultur, så får man göra det på sin fritid, punkt.

  För övrigt måste det vara skönt för (S) & co att slippa sjösätta budgeten i skarpt läge, risken är att hela skutan hade kantrat.

 4. Daniel Says:

  Whoops, det var visst 18 miljarder MER än vad alliansen hade gett. Så vi snackar 18 miljarder icke-existerande skattekronor. Ber om ursäkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: