Mångfald, (inte)gration!

by

Minister Nyamko Sabuni bevisar idag på SvD:s brännpunkt att integrationstanken är död, det handlar endast om de ”nya svenskarna” som ska assimileras, att Greta Andersson står utanför bostadsmarknaden är inte länge ett integrationsproblem, integrationen har alltså fått färg.

Jag har i åtminstone ett tidigare inlägg pratat om integrationspolitikens död och behovet av förnyelse, behovet av att tänka om. Vi måste börja se till individen och individens problem snarare än att kategorisera människor utifrån ursprung och därmed bedöma vilken hjälp de behöver. Läs gärna det tidigare inlägget: ”Kalla det (INTE) vad fan du vill”  och kom med inputs.

Ska vi då åter se till det faktiska förslaget från ministern, så är det ett ganska tunt förslag som inte känns speciellt genomarbetat. Att säga att människor som kommer till Sverige ska få lära sig ”vilka värderingar som präglar det” känns för mig ganska tveksamt och skulle, beroende på upplägg kunna vara väldigt tydligt åsiktshämmande. Om det hela däremot rör sig om sedvanlig samhällsinformation, gällande system och uppbyggnad så kan jag väl däremot se ganska lite invändningar.

Avslutet måste Sabuni helt klart få creed för, en formulering som jag gärna skulle sett mer av i egna led.  ”Även om vi kommer från skilda bakgrunder har vi en framtid som är gemensam. Det är så vi bygger ett Sverige på mångfaldens grund som håller ihop.”

Prata om människor, deras kompetens och mångfald snarare än begrepp så som etnicitet, indelning utefter härkomst och invandrare/svenskar. För vad är en Svensk? När kan en invandrare sluta vandra?

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “Mångfald, (inte)gration!”

 1. Aran Says:

  Hej Hej!
  Det bästa förslag som jag har hört om integration har läst i SVD idag. Jag tycker att det är jätte viktigt att det ska finnas en regelverk och vissa värderingar som regelerar alla som bor i landet. Även om det finns många som har missat samhällsinformation så tycker jag att det är viktigt att de som kommer in i landet samt de som har missat det ska få den information som krävs och detta för att de ska vara med i tåget.

  Som nyanländ en gång i tiden tycker jag att alla som händer runt om oss påverkar vårt tid men tyvärr på ett negativt sätt. Om alla få den information som behövs så alla blir delaktiga på sitt sätt utifrån medvetenhet och inte omedvetenhet. Ett problem tills nu var att det var vissa religiösa, eller visa värderingar och visa tillhörigeheter styr invandrares liv och detta förutom att allt som hände utanför landet påverkat några gruppers liv negativt. Det är intressant att vi alla befinner oss i en båt som seglas åt en inriktning med hjälv av alla som befinner sig i. Det är ointressenat att det finns olika båtar och alla de båtarna styrs åt olika håll som att det ska finnas vinnare och förlorare under demokratins namn, mångfalsnamn eller andra dsk. mänskilga rättigheternas land.

  Det är sann att det finns många som inte ha jobbet även om de har svenska som modersmål men när alla få den information som krävs så alla ha samma förutsättningar för att få jobb och respektera de allmän respekterade lagerna som folk har själva deltagit i deras konstrureing.

  Nuförtiden finns olikheter i utbildningar, olikheter i värderingar, olikheter i vart man kommer i från och alla dessa påverkar människornas liv men om alla få den information som behövs så man minska de olikheterna och vi blir lika trots våra olikheter. Det kan vara fint att vara olika men inte alls fint att vara olika pga. brist på information.

  Jag önskar mig verkligen att samhällsinformation ska bli en del av studiekurser i skolan så att ungdomar och alla andra få ta del av dem. samhällsinformation ska inte blir någonting som man ska få från sina föräldrar eller från omgivningen eftersom vissa har föräldrar eller bor i en sådan omgivning som kan aldrig få de information som krävs. De olikheterna vill jag inte ha alls.

  Det bästa förslag om integration som jag har hört tills nu.

 2. Sture Says:

  Uppenbarligen har inte alla invandrare samma syn på fri- och rättigheter som svenskar och andra västerlänningar. Därför är det märkligt att invandring kan ske utan tillräcklig information om landet man söker sig till. Och att ansökan ens beviljas under sådana omständigheter.

  Om vi jämför med svenskar som flyttar utomlands för att plugga eller arbeta så är det väl få som gör det utan att ta informera sig om det aktuella landet, söka och bli antagen till högskolan eller jobbet. Man åker inte bara dit och utgår från att man blir antagen på utbildningen eller får jobbet med lön från första dagen.

  Därför bör all invandring styras om till Sveriges ambassader. Därifrån skulle den presumtive invandraren hämta eller ladda ner broschyren ”Så du funderar på att flytta till Sverige” där man kan läsa om de viktigaste kulturella skillnaderna och vad som förväntas av en invandrare i Sverige. Fokus bör ligga mer på vad invandraren kan tillföra till Sverige än tvärtom. Ungefär som en arbetsannons.

  Då skulle utlänningen kunna skaffa sig en uppfattning om landet och lättare bestämma sig för om Sverige är lämpligt. Ansökningsformulär till uppehållstillstånd kan följa med broschyren och utlänningen beviljas visum och tillfälligt uppehållstillstånd när ansökan har godkänts. Det skulle bespara båda sidor en massa onödiga kulturkrockar.

  • monaforpresident Says:

   Ja det är ju fantastiskt att just du vet vilka erfarenheter de som kommer till Sverige har med sig, eller under vilka omständigheter de gör det

   För det första så tror jag att de stora flertalet av människor som söker sig till Sverige har någolunda koll. För det andra så är många av de som kommer hit flyktingar – det innebär att man flyr och således bryr sig mest om att komma till en bättre, säkrare plats.

   Att tro att man kan sammanfatta Sverige in brochyr för att någon ska förstå seder, bruk och normer känns mest absurrt då det är långt mer komplicerat än så. Att dessutom tro att en människa ska lägga sig platt under detta efter att ha läst det en gång är ju också en intressan tanke.

   Människor är olika, har olika erfarenheter och världsbild – se det som positivt och se möjligheterna snarare än begränsningarna.

   • Sture Says:

    Jag är nog knappast ensam om att både ha erfarenheter och en mediebild om invandrare från olika delar av världen. Detta borde inte minst framgå av Sabunis artikel.

    Det är fullt möjligt att de flesta utlänningar som söker sig till Sverige har någorlunda koll på landet. Det innebär dock inte att alla gör det. Vi kan inte utesluta att de integrationsproblem vi har i form av kriminalitet, arbetslöshet och orimliga krav beror på okunskap om det svenska samhället.

    De flesta invandrare är heller inte flyktingar. Flykting är man till dess att man har tagit sig till närmast säkra land. Om man därefter söker sig vidare till andra länder trots att säkerheten är garanterad så har man andra motiv med sitt utvandrande. Eftersom Sverige inte är grannland med något av de stora konfliktdrabbade länder vi har stora migrantströmmar från kan vi utgå från att det finns en strategi bakom utresebesluten. Där det finns tid och utrymme för planering och överväganden kan en broschyr göra nytta.

    Särskilt svårt borde det inte vara. Det handlar trots allt om en sammanfattning och inte en uppsats. Det viktiga är att man tar upp de största skillnaderna mellan den svenska och den egna kulturen. Därför kan man göra olika broschyrer för olika delar av världen. Sedan undrar jag vad du ser för alternativ till att en utlänning ”lägger sig platt” inför våra kulturella normer. Är det ok att strunta i dem?

    Människors erfarenheter och världsbild är inte särskilt olika med nuvarande invandringspolitik om vi ser till våra invandrares utbildning, kön, ursprung och religion. Om det är pluralism som är det viktiga bör vi istället införa någon sorts geografisk och kulturell kvotering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: