Välfärdsapparaten – alla delar måste gå ihop

by

I aftonbladets artikelserie om ”det nya tuffa Sverige” uppmärksammas idag nya välfärdsproblem. Min grundsyn på samhället är att alla människor förutsätts vara med och bidra i den grad man har möjlighet till detta. När man däremot är sjuk, har problem av socialkaraktär och så vidare så ska man även få hjälp. Försäkringskassan har som uppdrag att vara denna hjälpande, bidragande och förstående samhällsfunktion som ska se till att de som för tillfället har nedsatt funktion att ekonomiskt bidra till samhället ska få hjälp.

Just därför är det extremt allvarlig att försäkringskassan inte längre litar helt och fullt på läkarkåren, enligt Läkarförbundets Eva Nilson Bågenholm.

– För tio år sedan litade de på oss läkare. Försäkringskassan underkände väldigt få intyg. Men nu har det slagit över åt andra hållet.

För att välfärden ska fungera, för att alla ska kunna bidra, för att alla ska kunna få hjälp så måste också de grundläggande samhällsfunktionerna, myndigheterna och redskapen fungera. När Aftonbladet ställer frågor till den ansvarige ministern, Cristina Husmark Persson (M) så väljer hon att böja för frågorna, inte ge konkreta svar på simpla frågor utan skjuta allt för framiden. Visst säger hon att alla ska få hjälp, ja men hur? Vad tänker man ändra på? Ska man fortsätta strama åt med regelverk och sänkta ersättningsnivåer?

Aftonbladets ledare fortsätter idag tisdag (dagen efter jag la upp det här inlägget) samma tankegångar: Läsvärt.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Välfärdsapparaten – alla delar måste gå ihop”

 1. Ingela Says:

  Om Mona blir ”president”, vad tänker hon göra åt det här vansinnet då?

  Vi är många som undrar och vi har tyvärr inte fått några tillfredställande svar. Så länge hon tiger, vågar åtminstone inte jag lita på att det blir bättre igen med en röd-grön regering.

  • monaforpresident Says:

   Dels har den sittande regeringen ytterligare problematiserat det hela med än mer regler som ska följas, utöver det handlar det om att våga ha visioner om välfärden.

   Jag tror att man måste satsa på att ta bort onödiga hirarkiska strukturer men också se till en framtidsvision om hur välfärdssektorn ska vara finansierad och uppbyggd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: