Kalla det (INTE) vad fan du vill…

by

Aftonbladets Mats Engström skriver idag om att socialdemokratin behöver förnya sin integrationspolitik, han har delvis rätt, men samtidigt så enormt fel. Integrationstanken är fin, men politiken bakom grundtanken är död. Integration ska inte handla om att se ”invandrare” som en homogengrupp som fastnar i samhällssystemen, det skulle i grunden handla lika mycket om Medines svårigheter att lära sig svenska som Bosses svårigheter att ta sig in på bostadsmarknaden eller Gertruds svårigheter att återinta arbetsmarknaden efter sin sjukskrivning. Integrationstanken handlade från början om strävan efter att var och en bortsätt från alla yttre attribut skulle integreras och ges plats att växa i det fungerande samhället.

Som Sosse måste jag vara djupt självkritisk här, en grym tanke men skiten har ju inte fungerat de senaste 15 åren i alla fall. Miljonprogrammen förfaller, boendesegregeringen är extrem (Danderyd, Alby, Tensta och Waxholm exempelvis) och lösningarna känns hopplöst långt borta. När jag pratar om boende segregation så pratar jag inte om hudfärg, bakgrund eller annat irrelevant, utan jag pratar om tillgångar och klass. För mig spelar det ingen roll vilken bakgrund man har egentligen, problematiken blir segregation på grund utav klass. Människor som bor i Rinkeby flyttar generellt sätt därifrån så fort det ekonomiska utrymmet tillåter det, liksom människor bosatta i Stocksund (Danderyd) sällan flyttar därifrån så länge tillgångarna tillåter dem att bo kvar.

Vi måste vidga våra vyer, bli ideologiska och snacka mångfald. Socialdemokratin bygger på att ge alla människor lika bra förutsättningar för att lyckas och komma dit de vill, göra vardagen lättare och bättre. Därför måste vi sluta gruppera människor i fack och göra klassanalysen färgblind, vi måste se till kompetens och grundförutsättningar kopplat till behov och drömmar snarare än att kategorisera.

Mats Engström har rätt när han antyder att något är allvarligt fel, integrationsbegreppet är likt han säger förbrukat, det är missförstått. Skrota integrationspolitiken, skrota odefinierbara ord som etnicitet. Sjösätt mångfalden, för hur ska annars de invandrare som nu vandrat i Sverige i 30 år någonsin få sluta vandra? Hur ska annars min tandläkare med ursprung i Iran någonsin få känna sig hemma?

Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “Kalla det (INTE) vad fan du vill…”

 1. Lars Wetterström Says:

  Bra skrivet. Integrationspolitiken är stendöd. Den bygger på ett gammalt tänkande som var fel från början. Det är jobb, framtidstro och delaktighet som behövs. Som du säger: utgå från människors drömmar om delaktighet och självförverkligande. Jag är så trött på allt tal om ”samhällsinsatser”. Det är jobb som behövs. Det är ett näringspolitiskt-företagandepolitiskt problem

 2. Mångfald, (inte)gration! « Mona For President Says:

  […] ursprung och därmed bedöma vilken hjälp de behöver. Läs gärna det tidigare inlägget: ”Kalla det (INTE) vad fan du vill”  och kom med […]

 3. Holm Says:

  Det är kanske dags för sossarna att tänka än längre bak i tiden då invandringen faktiskt tillförde något, som 70-talet då greker, jugoslaver etc. invandrade och fick jobb i den svenska industrin, på den tiden kastade dom minsann inte sten eller eldade bilar.

  Färre invandrare, rätt invandrare och bättre introduktion till sverige och svenska normer. Med rätt invandrare menar jag de som kommer hit för att de verkligen vill dra sitt strå till stacken och göra nytta istället för att skapa stora kostsamma familjer som försörjs med bidrag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: