Vi lånar lite, typ en 15 miljarder, och sänker skatten

by

Budget arbetet har de senaste dagarna pågått för fullt i Harpsund, frågan är vad som kommer ut ifrån dem. ”Väljarna vill inte slösa” säger SvD:s Per Gudmundson som fallit helt för den moderata retoriken om att oppositionen vill slösa och alliansen spara. Men hur illa rimmar inte det med en fortsatt massiv skattesänkning från Reinfeldts håll? Hittills har 90 miljarder kastats ut ur skattekassan. 40% utav dessa pengar har gått till de 10 rikaste procenten i landet, om inte det är att slösa, ja då vet jag inte vad som är det.

Om en liten stund är det dags för Sommartalet, statsministern åker som vanligt ut till en kommun där hans parti har över 50%, nämligen Vaxholm, och talar till genomsnittliga väljare (eller ja, kanske de som tjänar minst 40% mer än genomsnittet, men det där med verklighetsförankring verkar vara en petitess för regeringen). Det kommer att handla om hur illa oppositionen är, även om det är hans politik som är den styrande. Det kommer målas upp skräckscenarion om vänsterpartiets Lars Ohly som antingen finans, utrikes eller försvarsminister, om oppositionen skulle ta makten, något som han åandra sidan vet att aldrig skulle hända. Hans tal kommer också vara inriktat på hur fantastiskt väl alliansregeringen sköter sig (30% ungdomsarbetslöshet, höjda skatter och enorma nerdragningar i offentligsektor på lokal och regionalnivå kommer det vara väldigt tyst om). Men inte minst så kommer Herr Reinfeldt att prata om de budgetförhandlingar som nu verkar vara klara, och däribland framhålla det ”fantastiska jobbskatteavdraget”… Johanna Melén på aftonbladet skriver också om denna satsning, där moderaterna hemskt gärna vill kasta ut 15 miljarder till, och till vilken nytta?

Det är inte direkt så att det skapar några nya jobb, typ inte ett enda faktiskt, och hur kan skattesänkningar för hysteriskt stora summor pengar vara ansvarsfull ekonomisk politik? Alliansen verkar ha missat, eller rent av strunta i att vi är i ekonomisk kris. Ideologi går som vanligt långt före praktisk verklighet. Jag tror istället på ökad sysselsättning framför skattesänkningar. Själv sa jag igår upp mig från min arbetsplats, där jag jobbat extra sedan 1,5 år tillbaka parallellt med studier, dumdristigt? Ja kanske, inte minst när vi har en regering som skiter fullständigt i att 30% av oss unga är arbetslösa.

Jag tror att Statsminister Reinfeldts sjätte sommartal i ”höginkomsttagar-Ghettot” Waxholm kommer bli någon speciell överraskning, utan mest förutsägbart. Förmodligen inte så tråkigt och lika mycket statsmannaflopp som under almedalsveckan. För Alliansens skull kan man ju åtminstone hoppas på att det slutar regna, det vore nämligen oväntat.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

9 svar to “Vi lånar lite, typ en 15 miljarder, och sänker skatten”

 1. Rättviskatt NU » Fortsatta (o)rättvissa skattesänkningar från moderaterna Says:

  […] Svenska folket vill ha välfärd och inte skattesänkningar, Vi lånar lite, typ en 15 miljarder, och sänker skatten, Tar Reinfeldt den rutiga i år?, Skattesänkning for the win!, Reinfeldts bluff., Svårare i […]

 2. Anders Says:

  Och sossarna håller förstås aldrig tal på platser där de har starka fästen?=)

  På tal om att leva på lånade pengar, vänsterns krav på 250 000 nya jobb är ju intressant, för vilka pengar ska dessa skapas? Ni ska ju samarbeta med vänstern, ni kan inte bara låta bli att lyssna på dom.

  • monaforpresident Says:

   Mona Sahlins sommartal 2007 var i botkyrka,
   2008 på Södermalm och 2009 i Nacka, jag skulle se det som en något tydligare spridning och markering.

   Problematiken är ju att alliansen slängt bort 85-90 miljarder kronor ur statskassan på skattesänkningar och nukommer 10-15 miljarder till. Hade man istället investerat dessa 95-105 miljarder i utbyggnad av välfärden, utbildningen och infrastrukturen så hade det förmodligen skapats långt fler än 250 000 jobb.

 3. Linuz Aggeborn Says:

  Ska verkligen försöka att inte vara alltför elak, men har du överhuvudtaget någon som helst kunskap i ekonomi? Jag köper att ni inte gillar skattesänkningar eftersom ni anser att minskade klyftor och en stor offentlig sektor är moraliskt riktigt. Jag har inte invändningar mot detta. Men att hävda att jobbskatteavdraget inte har har skapat ett enda jobb…någon gång passerar man gränsen mellan att vara en debattör med spets till att bli en hjärntvättad clown. Enligt Finanspolitiska rådets rapport (2006 och samtliga rapporter framåt), empiriska bevis från USA och UK där samma reformer av skattesystemet har införts samt utifrån grundläggande teori inom ramen för ämnet offentlig ekonomi så vet man att jobbskattavdrag skapar jobb. Detta vet också SAP med tanke på att partiet har accepterat steg ett och två i jobbskatteavdraget. Kan vi försöka att åtminstone inte hemfalla åt rena dumheter?

  • monaforpresident Says:

   Jag tror likt Christian Valtersson att det finns bättre saker att göra med pengarna, reformer och åtgärder som skapar fler jobb, ökad levnadsstandard och livskvalité för fler människor än vad just jobb skatteavdraget gör. Min formuleríng om att det inte skapar några jobb är självklart felaktig, men jag vet att betydligt mer skulle kunna göras för samma pengar. Dessutom behöver jag ju inte tycka att det är helt rätt av mitt parti att acceptera de borgerliga reformerna, bara för att jag är Sosse så lever jag inte med utgångspunkt från vad partistyrelsen säger..

 4. Den neoliberala fundamentalismen knäcker ekonomin « Nemokrati Says:

  […] Martin Mobergs blogg,  Mitt i steget,   Robert Noord,  Claes Krantz,   HBT-Sossen,   Mona For President,  Peter Andersson – med rätt att tycka,   Röda Malmö,    Alliansfritt Sverige2,   […]

 5. Christian Valtersson Says:

  Victor: Som socialdemokrat är du (och för den delen Tomas Östros) ute på hal is när det påstås att skattesänkningarna görs med lånade pengar. S föreslår ju nämligen själva en utgiftsnivå som är 15 miljarder högre än regeringens. Om det stämmer att skattesäkningarnas görs med lånade pengar, föreslår ju även ni utgifter på lånade pengar. Jag säger inte att det måste vara något givet negativt att öka statsskulden, särskilt inte i en lågkonjunktur, men det är inkonsekvent att använda en retorik där ”lånade pengar” omskrivs som något negativt – som Östros gör i sina uttalanden eller som du själv gör i rubriken – om det är vad man själv samtidigt föreslår.

  Linuz: Visst skapar jobbskatteavdraget jobb, att påstå något annat är att göra det lite väl enkelt för sig. Men det intressanta är ju inte antalet jobb det skapar, utan om samma summa pengar i välfärdssatsningar skulle gett fler jobb. Det mesta tyder på att det är så. Till exempel studier från det finanspolitiska råd du själv hänvisar till. För vidare läsning rekommenderas http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/08/augusti-22-2009-endast-med-god-fantasi.html eller http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/08/augusti-23-2009-endast-med-god-fantasi.html.

  Mvh
  Christian
  baksteg.blogspot.com

  • monaforpresident Says:

   Jag ser det däremot som äpplen och päron Chrisitan. För det första är det upp till varje Regering vilka budget ramar som ska gälla. Men har man beslutat sig för en viss nivå så är det djupt oansvarigt att med ett underskott på 100 miljarder välja att satsa 15 på skattesänkningar. Jag anser däremot att man kan tidigarelägga infrastruktursattsningar och ge ökat stöd till kommuner och landsting för att klara sin kärnverksamhet i kristid. Det är en stor skillnad att mildra och vända krisen eller att göra ideologiska skattesänkningar på strategiskt illa valda tidpunkter.

   • Christian Valtersson Says:

    Självklart ska vi ge ökat stöd till kommuner och landsting och inte minst infrastruktursatsningar är ett bra verktyg (det ger till och med fler jobb per spenderad krona än vad välfärdssatsningar gör). Om principen är vi överens.

    Men oavsett budgetramar blir det ju ganska felaktigt att kritisera någon för att använda pengar som inte finns och sedan själv använda samma pengar. Det var min poäng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: