Man eller Kvinna, krossa normsamhället

by

Jag kunde inte låta bli att kommentera en nyhet jag precis läste på SVD, en kvinna som precis vunnit VM guld på 800 meter ska nu få genomgå en könsundersökning. Det är sjukligt att en människas kön ska ifrågasättas på det viset, inte minst när det i det här fallet inte ens rör sig om könsbyte. Sjukt är det också att de som bytt kön efter puberteten inte får tävla i en gren för sitt nya kön. För mig är det här endast diskriminering och helt orimligt att denna fråga om hennes kön ska hängas ut i internationell media. Vad kommer här näst? Hänga ut hennes genitalier på sportlöpet?

Att krossa normer innebär endast att inte ta allt för givet, det här säger jag för att kontra alla små kristdemokrater som brukar kommentera så fort man ifrågasätter normerna. Att inte anta människor som heterosexuella, att inte kritisera en kvinna för att hon inte bär tydliga ”typiskt kvinnliga” attribut eller har ett mera maskulint utseende.

Annonser

5 svar to “Man eller Kvinna, krossa normsamhället”

 1. Josef Boberg Says:

  Du har åt hållet rätt för Dig – och religionsföreträdarna är ju ett rent helvete att tampas med, tyvärr tyvärr… 😥

 2. Annette Says:

  Ja…vad är typiskt kvinnligt egentligen-hur ska man se ut som kvinna? Det kanske är vår västerländska syn på hur en kvinna ska se ut som är sjuk, som borde ifrågasättas? Nä, vi är alla olika och måste få vara olika.
  Caster Semenya, är inte mindre en kvinna än nån annan. Konkurrenterna lär nog tystna tror jag…

 3. Alexandra Says:

  Great minds think a like – jag har bloggat på samma tema.

 4. Klas-Kristian Says:

  ”Sjukt är det också att de som bytt kön efter puberteten inte får tävla i en gren för sitt nya kön.”

  För det första är ditt påstående om att människor som bytt kön inte får tävla för sin nya könstillhörighet inte sant. Googla t.ex. Mianne Bagger eller Michelle Dumarescq om du inte tror mig.

  För det andra tycker jag det är självklart att män som blir kvinnor faktiskt inte ska få tävla med andra kvinnor eftersom män i regel har klara fysiska fördelar gentemot kvinnor vad beträffar idrott (jo, det är så, jämför t.ex. friidrottsvärldsrekorden om du inte håller med mig). Det är inte schysst mot de övriga tävlande att plötsligt tävla som kvinna när man tidigare varit man och presterat ”manliga” resultat. Man har helt enkelt en otillbörig fördel. Att jag därtill inte gillar att idrotten ska användas som ett slagträ för att ”krossa normer” eller ta billiga politiska poänger (kvinnor i Saudiarabien, någon?) är kanske en annan diskussion.

 5. Mikael Says:

  Saken är väl den att man ska tävla på lika villkor — män mot män och kvinnor mot kvinnor. Inget djupare än så.

  Men självklart måste det vara knäckande för Caster Semenya att i världspressen bli ifrågasatt vad man är. Speciellt om man är 18 år.

  För även om Caster biologiskt sätt skulle vara en man, så behöver det ju inte vara frågan om fusk. Bara att Caster tävlat i fel klass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: