A-kassan, ständigt i fokus

by

En fungerande välfärd och fungerande säkerhetsnät är en av grundstenarna i en fungerande Svenskmodell. Borglighetens retorik har åtminstone sedan valrörelsen 2006 handlat om bidrag, fuskare och om slöseri. För att en gång för alla räta ut begreppen så är A-kassan en form av försäkring där alla som betalar också har rätt till hjälp vid arbetslöshet, därav inte något bidrag. För att röra oss vidare i den borgerliga retoriken så finns det självklart människor som fuskar även med A-kassan, liksom i alla system. Regeringen visade därav tidigt vart skåpet skulle stå, sänkte a-kassan och ropade ”det ska löna sig att arbeta”. Den största skillnaden mellan deras retorik och mina egna tankegångar är att jag faktiskt tror att nästan alla människor vill arbeta. Jag har vänner som både tvingats leva på a-kassa på grund utav varsel men också Socialbidrag senare pågrund av svårigheterna att få ett heltidsjobb när ungdomsarbetslösheten skenar dag för dag. Ingen av dem jag har pratat med har ens påstått att det är särskiljt spännande att leva på så pass knappa resurser.

Aftonbladet skriver om Lena Berglund, 27år gammal, och hennes problem med a-kassan, inte för att hon gjort fel för sig utan för att handläggningstiderna är för långa. Visst kan jag förstå att fackförbunden och alfakassan har fått ett betydligt högre tryck i och med finanskrisens varsel men så långa väntetider som det är idag kan inte vara acceptabelt, då det rubbar hela den svenskamodellen om systemen inte fungerar.

Jag hoppas att det sätts press på a-kassornas samorganisation för att få fram någon form av direktiv kring längsta väntetid för sin ersättning. Att en människa tvingas till Socialbidrag pågrund utav handläggningstider och byråkrati är förkastligt. Jag anser att framtidens ambition bör vara en a-kassa på 80% och en handläggningstid på max två veckor. Det måste kännas tryggt att arbeta och det måste vara tryggt med rotation på arbetsmarknaden!

Annonser

Etiketter: ,

4 svar to “A-kassan, ständigt i fokus”

 1. Pelle Says:

  Helt riktigt är A-Kassan en försäkring och inte ett bidrag som en del fått för sig även bland myndighetspersoner , tyvärr.När folk betalar till andra olika försäkringar tas det på största allvar men helt plötsligt när folk behöver utnyttja sin A-Kassa kallas det som sagt var bidrag där jag en gång ställde en av AF,s personal mot väggen vid en tillfällig arbetslöshet och frågade henna om hon fått sin nya bidragsbil än på sin fordonsförsäkring eftersom hon ju kallade A.Kassan för bidrag.Kan lova att damen såg något förbryllad ut.Har arbetat med folk som betalt in denna A-Kassa i mer än trettiofem år och plötsligt får höra att det är ett bidrag.Inget annat än ren djävla dumhet och där denna försäkring som sagt var är till för att hjälpa till vid eventuell arbetslöshet som ju vår kära / förlåt genomkorkade regering stryper.Betalas inte beloppen ut i tid gör en polisanmälan på hela ärendet för som det fungerar idag är det rent ut sagt en form av bedrägeri av dessa myndigheter.Punkt slut.

 2. Pelle Says:

  Helt riktigt är A-Kassan en försäkring och inte ett bidrag som en del fått för sig även bland myndighetspersoner , tyvärr.När folk betalar till andra olika försäkringar tas det på största allvar men helt plötsligt när folk behöver utnyttja sin A-Kassa kallas det som sagt var bidrag där jag en gång ställde en av AF,s personal mot väggen vid en tillfällig arbetslöshet och frågade henne om hon fått sin nya bidragsbil än på sin fordonsförsäkring eftersom hon ju kallade A-Kassan för bidrag.Kan lova att damen såg något förbryllad ut.Har arbetat med folk som betalt in denna A-Kassa i mer än trettiofem år och plötsligt får höra att det är ett bidrag.Inget annat än ren djävla dumhet och där denna försäkring som sagt var är till för att hjälpa till vid eventuell arbetslöshet som ju vår kära / förlåt genomkorkade regering stryper.Betalas inte beloppen ut i tid gör en polisanmälan på hela ärendet för som det fungerar idag är det rent ut sagt en form av bedrägeri av dessa myndigheter.Punkt slut.

 3. Valrörelsen startade i Nacka på lördagen | Kulturbloggen Says:

  […] alla är förlorare på regeringens klasspolitik" – Ann-Sofie Wågström; "Jag blir så ledsen". – "Mona for president": A-kassan, ständigt i fokus" – S-buzz / Johan […]

 4. else-marie Says:

  Ta bort mitt inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: