Jalla Jalla, Jobb åt alla!

by

Nu sätter säkert ekonomer och nyliberaler kaffet i halsen bara på grund utav rubriken, och nej, staten kommer aldrig kunna stå som garant för att hela befolkningen ska ha jobb. Men man måste våga ha drömmar, våga ha visioner för politiken.

Borgarna gick till val på minskat utanförskap och på en jobblinje, vart är då jobben Reinfeldt? Finanskrisen kom och så väl utanförskap som arbetslöshet ökade avskyvärt, och visst kan man ta avstånd från en del utav ökningen och skylla på finanskrisen. Däremot bör man välja att se till de misslyckanden som en passiv politik i kristider leder till. Över 27% av oss unga står utan jobb, den största ungdomskullen på 30år har lämnat gymnasiet, närmare 50% fler sökte till högskolor och universitet till hösten än tidigare år och efter sommaren försvinner alla de sommarjobb som temporärt bättrat på statistiken. Nästa år finns en prognos om att 35% av alla unga kommer stå utan jobb, det är var tredje ung person i det här landet, den i särklass högsta siffran i Europa.

För att verkligen se regeringen Reinfeldts ovilja till politisk handlingskraft kan vi se till regeringens egna myndighet, konjunkturinstitutet, som två gånger för 132 respektive 55 dagar sen uppmanade regeringen att öka sina insatser för att vända ekonomin. Nämnvärt är också att konjunkturinstitutet består utav nationalekonomer och annat likvärdigt.

aftonbladet.se står det idag om Rot-avdraget och hur en del fuskar med systemet. Först vill jag bara delge en sanning, det finns alltid en liten grupp människor som försöker fiffla med alla system, så kommer det alltid att vara även om statens uppgift är att minska detta i möjligaste mån. När det gäller just Rot-avdraget så ser jag här ytterligare potential, själv bor jag i en bostadsrättsförening som har en hel del rutinmässiga hantverksarbeten inplanerade den kommande femårs perioden. Skulle regeringen även ge denna subvention till hyresvärdar och bostadsrättsföreningar så skulle åtminstone min förening och förmodligen många med den tidigarelägga flera av de planerade insatserna, vilket vi förmodligen inte skulle vara ensamma om.

Genom att sänka skatterna på statlignivå istället för att ge ökade anslag till kommuner och landsting så tvingas dessa till att skära ner i deras budgetar, vilket resulterar i uppsägningar och i vissa fall i höjda skatter lokalt och regionalt. Nu ska jag dessutom vara extremt pedagogisk, på riksnivå sker progressivbeskattning – på lokal och regionalnivå är skatten platt, det vill säga de 12,5% som Stockholms läns landsting tar ut är varken mer eller mindre vare sig du tjänar 16 eller 70 tusen kronor i månaden. Därför är de 85 miljarder i skattesänkningar ganska ogenomtänkt och endast ideologiskt, vi kan dessutom se att hade dessa skattesänkningar istället legat lokalt så hade det inte varit som i dagsläget, 40% till de 10 rikaste procenten. Så blir det mer pengar till kommuner och landsting Reinfeldt? Det har SKL, Sveriges kommuner och landsting, ett moderatlett politiskt företag/myndighet tidigare krävt.

Gör Reinfeldt arbetslös – Innan du själv blir det!

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Jalla Jalla, Jobb åt alla!”

  1. Moderat kommunpolitiker underkänner regeringen Reinfeldt | Haninge Posten - Blogg Says:

    […] nymedia: Daniel Mathisen, Mona for president, Alliansfritt Sverige, In Your […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: