Vägval, Dawit Isaak

by

Lång tid har nu gått sedan Dawit Isaak fängslades, många har också pratat om vad och hur man ska göra för att få honom frigiven. Jag tänkte diskutera lite fram och tillbaka mellan de tillvägagångssätt som diskuteras.

Idag presenterar vänsterns Lars Ohly hur han tror att man skulle kunna gå till väga, han refererar till Bill Clinton som just varit i Nordkorea och lyckats frige amerikanska journalister. Att skicka en respekterad diplomat till Eritrea vore möjligen en bra idé för att försöka frige Dawit, problematiken så som jag ser det ligger i den politiska tyngden. USA kan gentemot Nordkorea sätta enormt politiskt tryck och skulle dessutom de facto kunna bomba bort hela den koreanskahalvön i en handvändning om så viljan fans. Hur ser det då ut i relationerna Sverige – Eritrea? Ja det tyngsta slaget vi kan slå gentemot den Eritreanska regimen vore att ta bort det redan kraftigt begränsade biståndet. Det är en fantastiskt bra tanke från Ohly, men jag tror tyvärr att det är svår genomförbart.

Ytterligare en linje är Moderata ungdomsförbundets Niklas Wykmans, att gå in militärt i Eritrea, ett förslag som i övrigt drog igång ett uppror på SSU:s förbundsexpedition, ”skicka Wykman till Nordkorea” på grund av de bådas eftersträvande efter krig. Detta är en helt orimlig operation, då det varken vore önskvärt eller genomförbart.
I övrigt när det gäller de moderata leden så påstås det att utrikesminister Calle Bildt skulle varit skarp i sina uttalanden och dessutom konkret. På expressen.se intervjuas idag en av (m):s få kvinnliga politiker Annicka Engblom om vad hon gjort i frångan, det vill säga ingenting alls.

Så vad ska man då göra så här 2874 dagar efter att Dawit Isaaks fängslande? Om man inte ska starta krig eller det är väldigt svårt med diplomatin. Om jag hade makt att besluta så skulle jag främst se till att utrikesdepartementet slutade med sin tysta diplomati och trycka på i uttalanden och föra en tät dialog med regimen. När man funderar över saken så måste jag nog egentligen ställa mig bakom Lars Ohlys uttalande, även om det känns lite jobbigt i utrikespolitiska frågor.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: