Barnaga, Våldsmonopol och Förtryck

by

Ökat våld är ett problem som drabbar samhällen världen över, även i Sverige rapporteras nu ökat antal våldsbrott och inte minst när det gäller våld mot barn och unga. Jag tror personligen att detta beror dels på gamla strukturer som säger att barn och unga endast ska vara en levnadsform som har existensberättigande endast så länge den lever utifrån de regler som vuxna sätter upp. Jag tror också att det beror på den starka matchokulturen som gör det helt accepterat för unga killar att bråka med varandra men som också underordnar kvinnan under mannen.

I Sverige har vi en modell som stärker rättigheterna för barn och ungdomar, vi har också valt en politisk väg som förutsätter att våld aldrig eller extremt sällan ska vara lösningen. För mig är just denna väg enormt viktig, jag kommer inte heller att acceptera något annat än ett statligt våldsmonopol. Ett sådant monopol innebär att endast staten och därigenom polis och militärväsende har rätten att använda sig utav någon form utav våld, även om detta måste ske med enorm restriktivitet.

Människor som tror att barn och ungdomar endast är ouppfostrade och att detta är något som skulle varit betydligt bättre förr har en enormt skev verklighetsuppfattning. Det som ofta misstas för ”uppkäftighet” är det ökade ifrågasättandet av samhället och dess strukturer, en utveckling som samhället i stort tjänar enormt mycket på. Att människor idag, år 2009 ens kan tänka sig att förespråka någon endaste form av barnaga är totalt fruktansvärt. Vad är det som säger att en människa äger rätten att stå över en annan? Vad säger att en vuxen människa endast på grund utav ålder anser sig ha rätten att bestraffa de yngre?

Jag hyser ett enormt förakt gentemot människor som lever i en verklighet där de anser att detta skulle vara okej. Aga och misshandel är precis samma sak, alla människor ska ha samma rättigheter i vår lagstiftning och inte ålders diskrimineras utifrån lagstiftning. Frågan är väl vilken väg samhället tar nu och framåt, ytterligare en borgerlig valseger lär väl innebära mer utav Jan Björklunds: Mera rotting åt varje småtting.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: