Vapenexport

by

Sverige är idag en förhållandevis väldigt stor vapenexportör och har därav försörjt en rad olika länder med vapen. Nu har det uppdagats att Farcgerillan använt sig utav svenska vapen, något som återigen aktualiserar alla politiska ställningstaganden som så väl vapen export som produktion skapar.

Just nu är SSU:s förbundskongress i fullgång och just den här frågan har idag varit på agendan. SSU beslutade att såväl vapen produktion som export ska fortlöpa men att det långsiktiga målet dock är avskaffandet av denna produkt. Idag har vi bestämmelser som säger att Sverige aldrig ska sälja vapen till krigsförande nationer, däremot är begreppen många gånger svårtolkade och kan många gånger ge en lustig gråzon som därför skulle behöva revideras.

Annonser

5 svar to “Vapenexport”

 1. Peter Says:

  Många av era kamrater i vänsterpartiet stödjer ju den marxistleninistiska revolutionära och paramilitära terroristgruppen FARC, så vad är problemet?

  T ex så uppmanar Ali Esbati oss att finansiellt stödja FARC här:

  http://esbati.blogspot.com/2005/12/demokratiuppropet.html

  • monaforpresident Says:

   Ja det får stå för dessa enskiljda vänsterpartister, liksom delar av det kristdemokratiska partiet anser homosexualitet vara en sjukdom.

   • Peter Says:

    Du behöver ju inte gå till KD för att hitta homofober, du hittar dem hos socialdemokraterna också. Stefan Sanneskär är en av dem.

    Hans blogg var länkad från ditt partis hemsida under senaste valrörelsen där han förde ut budskapet att homosexuella relationer var att likställa med sexuella övergrepp på barn och djur.

 2. Klas Corbelius Says:

  Ang dagens regler kring vapenexporten så skriver jag följande på fredsbloggen: ”I en annan rond var det Andreas Ekman som ivrigt försvarade vapenexporten, vilket var lite märkligt när han samtidigt som generaldirektör för ISP är den som ska se till att riktlinjerna för vapenexporten, som av dess försvarare anses restriktiva, följs. Andreas lyfte dock fram att det inte finns något förbud mot vapenexport utan att det är mer som med körkort, att får du tillstånd från ISP så är det ok att exportera, även till tvivelaktiga stater som Saudiarabien och Pakistan. På frågan varför försvarade sig Andreas med att det utgör en så liten andel av den svenska vapenexporten.”

 3. Klas Corbelius Says:

  SSUs beslut kring vapenexporten blev så här:
  Avskaffa svensk vapenexport

  Den svenska försvarsindustrin är en viktig förutsättning för att kunna hävda Sveriges alliansfrihet. Därför ska svenska trupper oberoende av andra stater kunna underhållas med svenskt krigsmateriel utan utbyte, handel eller samarbete vid ett trängt säkerhetspolitiskt läge. Vårt försvarspolitiska oberoende är inte enbart en premiss, utan ett villkor för att legitimera alliansfriheten. Vi lever idag i en värld där vapen är en handelsvara på en marknad där även Sverige deltar.. En hårdare kontroll av svensk vapenexport är nödvändig. Sverige ska inte under några som helst omständigheter exportera vapen till länder som befinner sig i krig eller riskerar att hamna i krig. Sverige ska aldrig exportera vapen till länder som kränker de mänskliga rättigheterna. Den globala vapenarsenalen kan förgöra världen flera gånger om. Den globala vapenarsenalen måste därför minska, därför är det viktigt att Sverige tar ett tydligare ansvar och arbetar aktivt för att minska den globala vapenarsenalen. Vår vision är en värld utan vapen och Sverige ska gå i första ledet för en global nedrustning. Därför är vår övertygelse att en restriktiv syn på svensk vapenexport är nödvändig och att den på sikt avskaffas.
  Ett internationellt förbud mot klustervapen måste genast införas. När ett klustervapen exploderar sprids mängder av mindre sprängladdningar som framförallt dödar och drabbar den civila befolkningen.
  Sveriges ratificering av den internationella konventionen mot klusterbomber var välkommen. Det är viktigt att Sverige globalt verkar för att också andra stater ratificerar konventionen så att samtliga världens länder utesluter klusterbomber som ett alternativ i sin vapenarsenal. Landminor från gamla konflikter ligger kvar över hela världen och skadar tusentals människor än idag. Flashettvapen har samma funktion och verkan som klustervapen. Landminor och flashettvapen bör därför också omfattas av ett den internationella konventionen mot klustervapen.

  – Sverige ska inte exportera vapen till ockupationsmakter.
  – Sveriges vapenexport till länder som idag kränker mänskliga rättigheter ska omedelbart och undantagslöst upphöra.
  – Hårdare kontroll av svensk vapenexport ska införas.
  – Ett undantagslöst internationellt förbud mot klusterbomber och CBRN-vapen måste omedelbart införas.
  – All svensk vapenexport måste på sikt avskaffas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: