Sommarjobbet, men sen då?

by

Nästan 30% utav oss ungdomar är i Sverige arbetslösa. Nästa år kommer siffran vara uppe i ungefär 35%, allt enligt Regeringens egna sätt att räkna inför 2006. Samtidigt vågar riksdagsledamoten Anna Köning Jerlmyr påstå att regeringens ”arbetspolitik” fungerar, det är ju ett skämt.

Nu har många av oss sommarlov, något som även kommer med ej utbetalt studiestöd. Många ungdomar jobbar under sommaren, tyvärr är det ju inte så att dessa jobb finns kvar även vintertid. När alla semestrar är slut, uteserveringarna stänger och turistandet sjunker så upphör en rad säsongsanställningar. Nu i våras tog den största gruppen ungdomar på oerhört länge studenten, så inte nog med att många utav de typiska ungdomsjobben försvinner till hösten utan de nya på arbetsmarknaden är också riktigt många. Till det här bör också läggas att det var nästan 50% fler som sökte till universitet och högskolor nu till hösten jämfört med föregående år.

Fredrik Reinfeldt har mest pratat om att man kan ju åka utomlands och skaffa jobb, SvD föreslår ju annars att man kan ta och starta eget, något som är rimligt för ungdomar som är helt nya på arbetsmarknaden?

LO:s hjälptelefon har i år haft långt mer än vanligt att göra, något som tydlig påvisar ytterligare en dimension i problematiken kring arbeten. Enligt de borgerliga partierna ska man tydligen vara nöjd oavsett vilket jobb man får och med vilka villkor det än må vara.
Jag tror att det är nödvändigt att våga se dimensionen livskvalité som en viktig parameter, även när det gäller ungdomar. I Sverige, 2009, en av världens främsta välfärdsstater så arbetar ungdomar med arbetsvillkor som vuxna människor aldrig hade accepterat.

Jag varken kan eller vill leverera lösningar, åtminstone inte just nu. Jag tycker däremot att det är spännande att reflektera över och vet att det skulle göras någonting överhuvudtaget om man bytte regering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: