Politikensmorgondag

by

För fem år sedan kom junilistan in i Europaparlamentet, och nu är det glömt. De drev sin luddiga kritik, fick inte fram några åsikter genom sin partigrupp och så gick det som det gick. Det nya är piratpartiet, ett parti som kommer att vara verksamma i 5% utav frågorna i Europaparlamentet och förmodligen inte heller ha allt för mycket genomslag såväl i partigrupp som i parlamentet i stort.

Jag tror att piratpartiet kommer vara uträknat om fem år, det är så väl min tro som min förhoppning. Om det däremot inte skulle bli så, ja då har de ettablerade partierna misslykats kapitalt. Integritetsfrågor samt rättvisa och tillgänglighet på internet måste lyftas upp till viktigare politiska frågor. Den senaste integritetsfrågan, det Engström (piratpartiet) anser som det enda viktiga, är Stockholmsprogramet är en del i det här. Delar utav förslaget är enligt min mening vettigt, så som tullsammarbetet exempelvis. Det som oroar är däremot asylpolitiken och den ökade övervakningen av internet och tele-kommunikationen. För mig är det enormt viktigt med en humanare flyktingpolitik, med tuffare krav på medlemsländerna. För mig är det också viktigt att EU öppnas upp en del, med ett Solidariskt system för att kunna hjälpa alla de människor som flyr från sina hemländer. Jag vet att mångkultur främjar länders utveckling, jag tycker att människovärdet alltid måste stå över nationaliteten. När det sedan gäller övervakning så finns det risk att det fruktansvärda FRA i sin tur skulle kunna skicka vidare stora mängder information.

Statsminister Reinfeldt har en unik möjlighet att försöka förbättra Stockholmsprogramet avsevärt, lyckas han väl mister genast piratpartiet en del legitimitet. Tyvärr tror jag inte att så kommer bli fallet, däremot så tror jag att frågorna kring personlig integritet kommer vara ett hett tema under hösten. Så vi får väl se, kanske blir Piratpartiet vad moderaten Kent Persson kallar dagsslända (en femårig sådan), eller så fortsätter de att nå framgång, pågrund av andras brister.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Politikensmorgondag”

 1. Fredrik Larsson Says:

  Ang. Stockholmsprogrammet och piratpartiet. Rick har just skrivit om något som står på sida 25 i programmet:

  “making it very clear that terrorist speech leads to further aggression and that terrorist propaganda is not covered by the freedom of speech”.

  Vad är ”terrorist tal” – vem skall avgöra det och hur skall det hindras. Hur skall dom som skall sitta i ‘Europeiska Övervakningsnämnden mot terroristiska uttalanden’ få reda på vad jag säger till min sambo eller kompis???

  Jag delar din åsikt om att om inte PP är borta om 5 år är det ett katastrofalt misslyckande inte bara för de andra partierna utan också för demokratin. Jag tror tyvärr att PP inte bara kommer finnas kvar utan att vi om 5 år kommer vara ännu aktuellare och viktigare än nu.

  Mvh
  Fredrik Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: