President Obama och Världen

by

Obama har det inte lätt, att bygga upp förtroendet för en sedan länge föraktad nation. Visst hyllas USA utav många personer i väst och även ett par i andra delar utav världen, men på det stora hela så är USA som stat ganska naggat i kanten utav förakt. De är stora, har enorma ekonomiska resurser, men har de förtroende? Nu har de haft en ny president ett ganska bra tag, min mening är att det märks skillnad.

Jag läser varje vecka om att Obama är ute på nya resor i nya delar av världen, träffar människor och för min del verkar det som att han injuter hopp. Han minskar avståndet till arabvärlden genom sin vistelse i Egypten och på andra platser, han träffade för några dagar sen Påven och nu senast påbesök i Västra Afrika. I nyhetsrapporteringen från Ghana berättas det om hur Obama hyllar landets demokrati och sätter dem som ett föredömme för övriga regionen. Det är precis sånt här en amerikansk president enligt min mening ska göra, uppmärksamma de goda exemplen, uppmärksamma problemen i den delen av världen som ännu ligger så hopplöst efter. Han ser möjligheterna, inte begränsningarna, han försöker knyta an till människor som USA inte på länge brytt sig om, det är spännade.

Tycka vad man tycka vill, men USA är och kommer under många år framåt fortsatt vara den största bland stormakter i världen. De kommer fortsatt ha enorm politisk tyngd, därför är presidentens agerande enormt viktigt. Inte minst nu när vi ser en värld som återigen börjar kännas lite osäker, rustningen ökar och spänningarna i relationer mellan länder ökar. Jag pratar inte minst om Nordkorea och deras datorintrång eller ökade kärnvapensatsningar utan även oroligheter inom länder, så som staskuppen i Honduras eller för den delen Kinas förtryck utav Tibet. Omvärlden måste reagera när demokratiskt tillsatta statschefer avsätts som i Honduras, så som Fidel Castro gjorde (här vill jag poängtera att jag för den delen inte stödjer Castro i allt han gör, men att han som en ganska tung politisk person uttalar sig är positivt) eller för den delen säga ifrån när Irans folk förtrycks och Mullornas makt stärks. Det är rent av nödvändigt att säga stopp när Iran och Nordkorea börjar tillverka stora kärnvapen.

Jag tycker att det är fantastiskt med det nya styret i USA, en mer sympatisk och human person i vita huset. USA och världen ville ha en ”change” då krävs än mer handlingskraft, än mer hårda fotnedsättningar och en rakryggad Obama.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “President Obama och Världen”

 1. Kent Says:

  Obama kommer inte att svikta, han är pragmatiker och i världen av idag måste man tänka innan handling och det är han klok nog att göra.

  ” Att våga hoppas är hans senaste bok ” har läst den och känner ett hopp för en människa med de värderingar som han besitter, ett hopp för världen, trots allt elände i den. Den kanske kan förbättras något under kommande åtta år men det är ingen enmans show.

  Kent

 2. JJ Says:

  1. Barack Obama är en president som alla ställer stora förhoppningar till. Men det kommer att visa sig att han inte alls är bättre än sina företrädare om man bortser från Kennedy, Eisenhower, Truman och Roosevelt, som både hade tankeförmåga och lyskraft liksom Carter. Det kommer att visa sig att till och med Medvedev och Putin är bättre!
  2. Även en pragmatiker kan svikta – det kan man räkna ut – det behövs bara att han gör bort sig i viktiga frågor.
  3. Nordkorea är en stat som är en verklig skurkstat liksom Iran och det kommer att stå allt klarare liksom att det kommer att bli statskupper i Latinamerika. Högersympatisörerna tröttnar snart på Evo Morales, Hugo Chavés och Kirchener. Kina kan gott räknas som en skurkstat som struntar i mänskliga rättigheter och som vill vara med och spela spelet som supermakt (som landet inte ens är, Ryssland och USA är det men knappast Kina).
  4. Kalla kriget var bra! Världen behöver inse att det var bra med Berlinmuren, Molotov-Ribbentropf och Warszawa-pakten. Det är förvisso okay med EU, öppna gränser osv. men mer kontroll som sagt och mer restriktioner mot terrorism – Guantanamo behövs i denna nya värld. Hoppas att ryssarna inser att det är rätt att rusta igen och att skrämma upp de som vill gå med i NATO… Eller bättre samarbeta med USA och ta hand om Kim Jong Il (nordkoreas sjuke pajas).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: