Inget KD efter 2010

by

Att Kristdemokraterna är ett utdöendeparti har vi väl alla insett länge, eller ja alla förutom Charlie Weimers, Ella Bollin, Göran Hägglund och gänget. Sverige är ett land som rör sig i en allt mindre moralkonservativ riktning och synen på så väl alkohol, sex och andra värdeladdade frågor blir allt liberalare.

Nu föreslår Kristdemokraterna och dess partiledare höjd alkoholskatt. Socialminister Hägglund må ha rätt i sin analys gällande den gradvis ökade alkoholkonsumtionen, vilket helt klart måste ses som ett problem, åtgärderna är dock fel. Jag tror istället att Systembolaget ska få fortsätta ägna sig åt sina satsningar mot langning etcetera, jag tror också att man ifrån statligthåll bör gå in och satsa en större andel utav de vinster man gör på systembolagen på att just få ner alkoholkonsumtion tillika brott och ohälsa kopplat till detta.

Den tankegången leder oss osökt in på det statliga alkoholmonopolet och Systembolagetsroll, något som jag ser som självklart i en ansvarstagande ekonomi. Jag förstår helt klart den argumentation borgerliga politiker kör för att släppa alkoholmonopolet. De glömmer däremot ganska viktiga poänger, alkohol är ingen vara som alla andra, om samhället ska få stå för de stora kostnader som alkoholism och brottslighet kopplat till det så ska staten även vara de som drar in pengarna för spriten. Länge leve Systembolagsmonopolet!

Värt att fundera över är ju hur den kristdemokratiska partistyrelsen tänker? ”Vi har nästan inga väljare, då gör vi oss av med några till, Amen.”

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Inget KD efter 2010”

 1. MC Says:

  Jaha, du tror att åtgärderna är fel. Tvärtemot vetenskapen med andra ord. Det här var mycket klokt förslag från KDs sida.

 2. Alkoholmoralism och planekonomi « Per pladdrar på Says:

  […] får visst medhåll från bloggen Mona for president i att Hägglunds åtgärdsförslag är fel, men de gör istället ett annat (vanligt socialistiskt) […]

 3. Gillar inte heller Hägglund Says:

  ”…jag tror också att man ifrån statligthåll bör gå in och satsa en större andel utav de vinster man gör på systembolagen på att just få ner alkoholkonsumtion tillika brott och ohälsa kopplat till detta.”

  Att hålla en viss kontroll på alkoholkonsumtionen gör man bland annat med skatter. Alternativet är att sänka sjukvårdsförsäkringar, eller att höja självkostnadsdelen på ett läkarbesök. Personligen ser jag då hellre höjd alkoholskatt, men kanske är det för att jag inte dricker mer än att jag kan tåla en höjning. Staten bör inte äga företag som tillverkar alkohol, möjligen bör de fortsättningsvis äga systembolaget för att kunna hålla någon form av grep om alkoholkonsumtionen.

  Problemmet i Sverige är ytterst vår syn på alkohol där vi vill ”festa”, ”dricka”, ”supa” helt enkelt vår kultur av att vilja berusa sig. Detta i kombination med en kontinetal påverkan där alkohol är en social dryck, men framförallt en vardags dryck. I förlängningen kommer detta att kosta skattebetalarna stora summor, vem skall då inte betala om inte de som dricker! Ett sätt att se till att konsumtionen hålls nere är höjda priser, vare sig det är på grund av ökad efterfrågan eller pågrund av skatt eller en dålig svensk krona.

  Sen kommer priset ändå att stiga i takt med den ökande efterfrågan på Europeiska spritsorter på den kinesiska marknaden. Vi har redan sett detta när det gäller Whisky, Konjak och Champange och en del ”finare” viner, men kommer säkert också känna av det på de vanligare sorterna så småningom.

  Alkoholpolitiken har alltid varit en stötesten för svensken, kan det vara för att svensken generellt är en suput och alkoholist? …hur det är med detta vet jag inte? Men en sak vet jag, jag vill inte ha ett Sverige som ser ut som Ryssland, Ukraina eller något av de centralasiatiska länderna som tidigare hörde till Sovjet. Alkohol förstör ens hälsa, därför skall man också handskas med det med respekt och förstånd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: