(S)su vs. (M)uf

by

Ungdomsarbetslösheten är ett utav de hetaste ämnena här i almedalen, alla påstår sig vill prata om arbetslösheten men med olika lösningar. Jag har under morgonen varit på en ”dubbeldebatt” mellan två riksdagsledamöter, Maryam Yazdanfar (s) och Ullrika Karlsson (m) på lag med ordföringarna för respektive ungdomsförbund, Jytte Guteland och Niklas Wykman.

Så vad vill då Moderaterna göra? Billigare och enklare att anställa ropar så väl fru moderat riksdagsledamot som Niklas Wykman. Den något mer extrema MUF-ordföranden pratade om att sänka arbetsgivaravgifter och löner, sen åberopade han en bättre samverkan mellan näringsliv och högskola, något som Maryam Yazdanfar var snabb att kontra. Hon hävdar att gymnasieutbidningen inte är tillräckligt arbetsmarknadsanpassad, den är i mångt och mycket förlegad och lever inte alltid upp till de krav dagensarbetsmarknad kräver. Moderaterna vill ju dessutom dela upp gymnasieskolan i en grupp för de som är mer praktiska och en grupp med akademiker. Personligen tycker jag, förvånansvärt nog, att det är förjävligt att man vid 15 års ålder ska välja om man någongång i livet känner för att plugga på universitetet/högskolan. Stänga dörrar någon?

Subventionera och gör det billigare för unga säger (m), man säger också att unga inte ska ha lika mycket lön, detta kallas i sin tur välgörenhet. Skulle unga vilja ha välgörenhet? Skulle unga vilja bli nedtryckta just för att de är unga? Jag vill i allafall inte ha någon välgörenhet, jag vill ha förutsättningar för konkrens. Varför ska jag jobba för lägre kostnad än er andra? Idioti.

Moderaterna pratar om ödmjukhet, men den sträcker sig bara till företagen. Vi måste diskutera och fundera kring hur vi löser framtiden, gärna genom en del blocköverskridande diskussioner, för det är precis så som Maryam Yazdanfar säger:

”Vi ska inte ha så mycket heliga kor inom politiken, vi måste vara beredda att anpassa oss, jag är pragmatiker”

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “(S)su vs. (M)uf”

 1. AK Says:

  Lonen beror pa vad du kan gora, vilka erfarenheter du har osv. Inte beroende pa alder. Dock, bruka man som 15-25 ar ha mindre erfarenhet av arbete an om man ar 30-65 tex.

  Om person A inte vet hur han ska gora och kraver 100 kr i timmen. Sa kommer det ta tid att forst lara honom och sedan att fa det ratt. Person A tillverka tex 3 st per dag.

  Om Person B ocksa far 100 kr i timmen men har gjort samma sak i tex 3 ar sa kan han producera 10 st per dag. Han vill ocksa ha 100 kr i timmen.

  Vem valjer foretaget att anstalla? Troligen Person B. Om person A ska kunna konkurrera sa far borja jobba for 50 kr och sen efter ett ar 75 kr och efter tre 3 100 kr.

  Ungdomsarbetslosheten anser jag beror pa att vi i sverige inte har sa manga jobb langre som ar billiga. Vilket foretag vill lara upp massa unga som maste vara fullbetalda fran dag 1? Nar de kan anstalla redo arbetskraft for samma kostnad i princip?

  Sverige maste sanka ingangslonerna for att skapa jobb. Finns massor av sysslor som behover goras men som for den normale arbetaren ar alldeles for dyrt att anstalla nagon att gora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: