Kära vice Statsminister Maud,

by

Jag läste precis på aftonbladet.se om en fabriksägare som hotade med att lägga ner hela fabriken om han inte fick varsla vem han ville. Visst är det hemskt? Samtidigt sitter du och skriker att du vill ta bort LAS, minska fackets möjligheter att agera och göra världen lite mer förmånlig för arbetsgivare och lite svårare för vanliga arbetstagare. Maud, jag vet att du försöker att vända ditt parti från bondeförbund till stureplanscenter, men vad händer med alla centerns kärnväljare? Inte för att jag tycker att det vore synd om ni gjorde dåliga val, snarare tvärt om, men jag frågar bara utav nyfikenhet.

I en perfekt värld så har vi bara fantastiska arbetsgivare som hade skött uppsägningar 100% schyst, som hade varit generösa gentemot sina anställda när det gäller löner och förmåner, och satt det före högsta möjliga vinst. Tyvärr ser vårt samhälle inte ut så idag, Maud, jag liksom du vill nog det, skillnaden verkar vara att du tror att vi är där.

Annonser

16 svar to “Kära vice Statsminister Maud,”

 1. Robert Says:

  Dåliga företagsledare finns det gott om och lika så pampar inom politiken som tror dom äger hela länder… Behöver inte nämna partifärgen på dom största… Billigt att försöka göra politik på svin, men det är väl det blir i desperationens ansikte

 2. Fredrik Says:

  Jag tror du har missförstått det där med ägande. Om jag äger någonting, är det mitt och enbart mitt beslut vad som ska ske med ägodelen. Jag har full rätt att ge bort det, sälja det, kasta det på soptippen eller bränna upp det.

  Om någon annan försöker tala om för mig vad jag ska göra med min ägodel, är jag i min fulla rätt att ta till mig av rådet, eller bortse från det.

  I det här fallet var det fyra anställda, som försökte tala om för ägaren av företaget vad han skulle göra med sin ägodel. Då han vägrade utsättas för maffiametoder, stod han upp för sig själv och bestämde, vilket var hans fulla rätt, att företaget inte längre skulle finnas kvar.

  LAS är ett ondskefullt påfund som försöker pådyvla driftiga företagare regler om hur de ska sköta sina affärer. Tyvärr har det gått alldeles för långt i Sverige idag. Som jag skriver på min blogg:
  – I Sverige idag äger man inte någonting. Det man tror sig äga, har man i själva verket till låns från ”allmänheten”, ”arbetarna”, ”staten” eller någon annan diffus symbol för den fina ”solidariteten”. Och det gäller i synnerhet företagare.

  • monaforpresident Says:

   Du är fan inte riktigt klok. Man äger inte människor.

   • Wilhelm Svenselius Says:

    Men man äger arbetsplatser. En människa innehar en arbetsplats; en människa ÄR inte en arbetsplats.

   • Pira Says:

    Nej, men man äger sin ägodel, och har därmed rätten att välja vem som skall få nyttja den och hur.

    Det är tragiskt att man väljer att inte ta ansvar för sitt egna liv och handlingar. Är det inte jobbigt att säga upp sig den självklarheten? Eller är det bekvämt att skylla på staten såfort man skött sitt jobb dåligt och inte vågar stå för det?

    Jag har aldrig varit med om att någon sparkats utan rimliga skäl. Och att alla människor gör precis lika god arbetsinsats är tyvärr en utopi.

    Alla människor skulle må bättre om de insåg vilken makt de har över sina egna liv, att de själva kan påverka hur sina arbetsgivare betraktar dem.

    Det hjälper inte dig att utvecklas ett dugg om du skyller någon annan (arbetsgivaren, staten, facket mm..) för hur ditt liv ser ut. Hur kan du se dig i spegeln? Slå dig fri.

   • monaforpresident Says:

    Arbetsgivaren har en starkare ställning än arbetstagaren, därför måste arbetstagaren ha rätt till extra support. Det behöver verkligen inte vara sammankopplat med faktisk prestation.

   • Fredrik Says:

    Så en eventuell anställning är överhuvudtaget inte relaterad till hur bra man faktiskt presterar? Du har aldrig varit i närheten av någon som driver företag, märker jag. Åtminstone inte med ögon och öron öppna.

   • Charlie Says:

    Ja, arbetsgivaren har en starkare ställning på den enskilda arbetsplatsen än vad arbetstagaren har, och därför behövs facket.

    Däremot så har både AB och du missuppfattat frågan. Problemet handlar inte om att man ville sparka de som var fackligt aktiva pga deras fackling anknytning utan därför att de var betydligt sämre arbetare och producerade mindre än de andra anställda, och företaget behövde göra personalneddragningar.

    Ursprungligen hade man tänkt att göra neddragningen litegrann på varje fabrik därför att man fortfarande kunde upprätthålla produktion med en lite mindre personalstyrka, men den arbetskraft man skulle fått i fabriken med de ”ruttna kvistar” man försökte få bort kvar, och andra mer kompetenta personer sparkade, skulle inte fungerat och således valde man att ta hela personalneddragningen i samma fabrik.

   • Charlie Says:

    Vi har varken slaveri eller träldom i Sverige, och således äger man inte en människa, men med din kommentar så visar du hur lite du verkligen förstår om företag och företagande.

    Ägaren till företaget äger företagets resurser (kapital) såsom maskiner, mark, fastigheter, pengar etc. och bestämmer vad som skall göras med detta.

    Oftast kan inte ägaren göra allt han vill göra med sin egen arbetstid och hyr således in arbetskraftstimmar från personer som bjuder ut sin tid till försäljning. Helt frivilligt ingår båda parter ett avtal om att arbetstagaren kommer och arbetar några timmar mot att arbetsgivaren betalar lön för den tiden.

    I det fall du uppmärksammar ovan så har arbetsgivaren ansett att några personer inte arbetade ordentligt under sin arbetstid, och för att företaget skulle kunna uppnå lönsamhet (och därigenom göra drivandet av det värt någonting för ägaren) så skulle de sparka de ineffektiva individerna. Istället krävde de lata arbetarna att de skulle få stanna kvar, vilket ledde till att de fick sparken tillsammans med en massa andra som skulle behållit jobbet annars.

 3. Tomas Andersson Says:

  Vad händer med SAP:s kärnväljare när Mulle-Peter skall vara miljöminister och Kommunist-Lars skall vara utrikesminister?

  Bensinpris på 25 kr/litern och kramande av Hizbollah och Hamas tror jag inte är vad SAP:s kärnväljare vill.

  • monaforpresident Says:

   Lars kommer aldrig att få någon sådan post och i socialafrågor är vänsterns politik ofta mycket bra enligt min mening. Däremot tror jag att Maria Wetterstrand kommer att bli miljöminister och glad är jag för det.

 4. Högerkonspiration » Blog Archive » LAS tvingar Älvsbyhus stänga fabrik Says:

  […] lön. Det är tolkningen som socialdemokratiska Aftonbladet gör, liksom (föga förvånande) en hel rad bloggare på vänsterkanten. I deras värld är arbetsgivaren definitionsmässigt ond och […]

 5. Virgata Says:

  Ja nu vet jag ju vilket företag som inte får sälja hus till mig i alla fall.
  Älvsbyhus går bort direkt, grattis Lilla VD, du förlorar stort på detta lilla utspel som du trodde skulle göra dig rik. Ack vad du bedrog dig! Och jag är nog inte den enda som väljer bort Älvsbyhus hädanefter. Så som sagt småfolket som köper hus, kan visa sin makt över dessa dumma dominanta företagsledare.
  Sedan Gislaved lades ner har jag inte heller köpt ett enda däck som har med dess ägare att göra, smart drag av dem eller?
  Nej som sagt i dessa tider med snabba kommunikationer o raka besked, så får vi konsumenter allt större makt. Det samma gäller lilla alliansregeringen som kommer förlora nästa val. Bra jobbat Maud. 😀

  • mmattsson Says:

   Visst är det härligt med marknadsekonomi – gillar man inte något så tar man sina pengar och går någon annanstans. Gillar jag inte ett företag köper jag mina produkter från någon annan. Gillar jag inte en förening (exempelvis ett fackförbund) så betalar jag inte medlemsavgiften).

   Precis som att jag kanske nu hellre köper Älvsbyhus än något annat – just för att stödja.

   Kapitalism är härligt…

 6. Hej igen fru vice Statsminister « Mona For President Says:

  […] igen fru vice Statsminister By monaforpresident Hej, nu skriver jag igen. Senast skrev jag om hur fel det kan bli utan en ordentligt reglerad arbetsmarknad för att försöka jämna ut lite […]

 7. Mathias Says:

  Fackföreningar är en föråldrad socialistisk uppfinning som borde läggas ner. Om arbetare inte gör sitt jobb ska dom slängas ut. Dom personerna som presterar bäst ska vara kvar, dom andra ska bort. Facket bör hålla sig utanför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: