Därför är det fel med gräddfiler i vården

by

”Vad är det egentligen för fel på gräddfiler?”

Det är frågan för dagen på Svenska Dagbladets ledarsida. Frågan får självklart inte något svar i artikeln utan istället försöker man förklara varför gräddfiler och privata sjukförsäkringar är bra. Eftersom den välbetalda och mycket blå ledarredaktionen misslyckats med att förklara varför gräddfiler är fel tänker jag som obetald och ganska röd bloggare göra ett försök.

Svenskan menar att man ska införa gräddfiler i vården för att man ska få bort vårdköer. Att patienter tvingas stå i kö i väntan på vård är enligt svenskan djupt orättvist när den som har pengar egentligen borde kunna köpa sig förbi kön. Eller som svenskan skriver:

”Varför anses det vara okej att satsa ­pengar på sin egen friskvård men inte på sin egen sjukvård?”

Men problemet är inte att det finns vårdköer. Blir köerna för långa kan det vara ett problem men att de köerna existerar är inget problem, det är ett resultat av en rättvis fördelning av vården. Låt mig förklara varför.

Vård, likt sittplatserna vid allsång på skansen, är en ändlig resurs. Vid kan bara behandla ett vist antal patienter varje dag, precis som bara ett vist antal personer får en sittplats framför scenen på skansen. När nu resursen är ändlig så behövs ett sätt att fördela resursen, vem ska få vård eller vem skall få en sittplats. Som röd bloggare föredrar själv ett system där den som blir sjuk först får vård först, och att de med störst medicinskt behov prioriteras framför de med lägre.

Den välbetalda blå ledarredaktionen vill däremot att de som har pengar skall få köpa sig förbi kön. Istället för att prioritera efter vårdbehov så prioriterar vi efter plånboken. För de som har pengar blir vårdköerna kortare, medan de som inte har råd får vänta lite till. Inställningen från ledarredaktionen är nämligen väldig enkel, den som har pengar att betala är mer värd än den som saknar. Vårdköerna försvinner heller inte, de bara drabbar de som inte har pengar.

Därför, kära ledarredaktion, är det fel med gräddfiler!

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Därför är det fel med gräddfiler i vården”

  1. Gryningsräd » Blog Archive » Skall Allsången bli gräddfil? Says:

    […] skriver idag om att sjukvård är som Allsång på skansen som svar på SvDs ledare härom dagen: Vård, likt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: