Iran, hur ska det gå?

by

Mycket har hänt de dagar som gått sedan jag senast bloggade om Iran, då efterlyste jag en reaktion från omvärlden. Nu har President Obama tagit ett första steg, sagt ifrån och gett sitt stöd till demonstranterna, något som sätter enorm press på den sittande regimen. Det tycker jag att märks när den hårt pressade religiöse ledaren går ut och kritiserar detta samt vädjar till ”islamkänslan”. Jag har också försökt titta runt på andra länders nyhetssidor för att få en bredare bild, på The Times hemsida har de även lagt ut en film där Ayatollan hårt kritiserar även Storbritannien. Dessa uttalanden är kanske inte 100% oväntade, men ändå lite skrämmande. När dessutom DN rapporterar att Ayatollans supporters under talet skrikit slagord så som ”död åt Israel, USA och Storbritannien” så blir jag riktigt orolig över vart det här ska sluta. Ett blodigt inbördeskrig? En revolution? Vad händer om de konservativa krafterna med president A och Ayatollan Khamenei? Skulle det leda till ett än mer islamistiskt Iran där alla spår utav religionsfrihet är långt borta? Skulle det leda till ett slutnare Iran som än mer håller sig för sig själva och noga väljer samarbeten?

Vad har då hänt i världen sedan det senaste inlägget? Jo, inte bara Obama har agerat, mycket annat har också hänt. Sverige har nu också tagit ett första steg då Carl Bildt och UD skickat ett pressmeddelande där han säger att situationen är allt mer oroande och oacceptabelt. Gordon Brown samt en del andra världsledare har också uttalat sig i frågan, däremot inte så många som vore önskvärt.

Att sedan Google koncernen går ut och säger att de lanserar översättning från persiska till 40 nya språk är något som innebär ett stort uppsving för informationsflödet från vanliga människor till utomiranska medier och privatpersoner. En annan fantastisktsak som ändå faller in under temat är att Ingvar Kamgrad i dagens sommar i P1 program (just nu) pratar om sin ambition av att starta ett IKEA i Iran.

Annonser

Ett svar to “Iran, hur ska det gå?”

  1. Reza Says:

    Det finns redan sju stora butiker i Tehran som säljer IKEA produkter. De har inte tillåtelse från IKEA/Sverige, men det går ändå alldeles utmärkt för dem. Har besökt flera av de under min vistelse i Iran. Håller med Ingmar Kamprad om att ett officiell öppnande av IKEA ”kan öppna många dörrar som ingen politiker någonsin kommer att öppna” . Varför inte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: