A och B skolan är snart här!

by

Jag blir så arg, så irriterad, ja så förbannad. Utbildningen är ett av politikens viktigaste styrmedel, det är genom den som vi kan förbereda oss för framtiden, stärka oss i kristider och bygga upp vårt samhälle. Min vision för Sverige handlar om att just göra den bästa utvecklingen av Sverige.

Imorgon släpps utbildningsproppen, då dras riktlinjerna och grunden för kommande års utbildningspolitik läggs. Det som kommit ut så här långt är enligt mig allt annat än positivt. SvD skriver om att utbildningsminister Major Björklund nu tänker ta bort möjligheten till att läsa upp gymnasiebetyg. Det här skulle ske samtidigt som gymnasieskolan om formateras så att vissa människor ska få högskolebehörighet, samtidigt som komvux bantas och färre får tillgång. Marie Granlund kritiserar hårt förslaget, och liksom hon så verkar Aftonbladets läsare anse att alla människor måste ges en andra chans. För mig är det en självklarhet att man inte ska tvingas välja hela sin framtid redan vid 15år ålder, för mig är det en självklarhet att man på dagens modärna arbetsmarknad ska kunna omskola sig, vidareutbildas och byta yrke och rent av bransch.

DN skriver också om det system som finns redan idag, där uppläsningsmöjligheterna är begränsade och betygsförbättringsmöjligheterna bygger på att man själv tar ansvar för sina studier.

Just nu, i kristider behöver vi satsa, satsa pengar för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. Sverige måste vara de land i världen där högteknologi, kompetens och kvalité är av hög världsklass, där tjänster och varor håller hög standard. Varför väljer då inte Major Björklund att satsa? Att lägga mer pengar på att skaffa högskoleplatser, att satsa på möjligheter för människor att vidare utbilda sig och att faktiskt helt byta bransch.

Bisarrt nog kan jag konstatera att Expressen i deras så fantastiska och så kallade oberoende journalistik har skrivit en artikel i frågan som till och med den är positivt vinklad gentemot förslaget. Återigen, pinsamt Expressen.

Andra Bloggare på temat:
Hobab, Yvonne Ruwaida,

Annonser

Etiketter:

19 svar to “A och B skolan är snart här!”

 1. sanasawa Says:

  ””betygsförbättringsmöjligheterna bygger på att man själv tar ansvar för sina studier.””

  Det är förmågan att ta ansvar för sina egna studier som skiljer arbetarna från medelklassen…saknar man förmåga att ta egen ansvar för studierna har man ingenting på högskola eller universitet att göra.

  • monaforpresident Says:

   Samhället måste dock alltid vara redo att ge dess medborgare en andra chans, det är också en del av grunden i vårt svenska system. Den modell som nu på alla sätt och vis naggas i kanten. Möjligheten till utbildning måste alltid vara en rättighet, nya försök måste också vara en möjlighet för att stärka människor och för att stärka det svenska samhället.

   • sanasawa Says:

    Naturligtvis är inte utbildning en rättighet.

    Utbildning kostar pengar, och det enda sättet staten kan få tag på pengar är genom att Ta dem av andra medborgare.

    Vad du vill göra är att bestraffa/beskatta mogna, ansvarsfulla och arbetsamma människor just för att de är mogna, ansvarsfulla och arbetsamma och sedan ge stöldgodset/pengarna till slöa och omotiverade människor, just för att de är slöa och omotiverade.

 2. Carl V M Says:

  Förmågan att kunna prestera riktigt bra på gymnasiet är en mognadsfråga. Både biologiskt och psykologiskt. Att frånta möjligheten att läsa upp betyg, för de som inte hade studiemognad under gymnasiet, är ett uttryck för demokratiskt oförstånd.

 3. Pierre Says:

  ”…som skiljer arbetarna från medelklassen”? Det är likt väl överklass som vanliga klassen som har problem med skolan, Det är knappast en klassfråga. Sedan när det gäller ansvar är det en mognadssak. Visst det finns vuxna som knappast är mogna. Men ska man bli straffad i hela livet om man hade problem med skolan när man var 17, och sen är körd för livet? Det är snarare sånt som skapar att ungdomar känner sig misslyckade och påbörjar ett destruktiv levende….

  Du ska nog tänka en gång till…

  • monaforpresident Says:

   Klassproblematiken kommer ju med förkunskaper och hjälpen man kan få hemmifrån, därav går det, enligt min mening, även att lyfta upp till en klassproblematiksnivå. I övrigt håller jag helt med.

 4. hexxor Says:

  Det klassiska klasskampen: de rika vill skapa pengabarriärer för att utestänga de fattiga från utveckling och samhälle! typiskt högerfascistiskt tänkande.

 5. Björklund krossa drömmar « viktor… Says:

  […] även: Monaforpresiden och Yvonne […]

 6. Peter Says:

  Tjena! Peter här igen. Tänkte bara reda ut lite här.
  1. Alliansen tar inte bort möjligheten att läsa på Komvux.
  Rättare sagt så satsar dom mer på de människor som saknar högskolebehörighet så att dom skall kunna få en plats som annars hade tagits av en skoltrött ungdom som vill höja snittet från 19.1 till 19.2 och få studiebidrag på kuppen!

  2. Möjligheten till skärskild prövning för alla finns givetvis kvar, alltså att man kan gå och tentera ämnet själv med tillhörande hemmastudier.

  Så, än en gång, slappna av och läs lite mer ordentligt nästa gång.

  • monaforpresident Says:

   Fast nu säger du ju emot dig själv Peter? De delar ju upp människor, från 15års ålder, i de som ska kunna vidareutbilda sig och de som inte ska ha så lätt att kunna göra det.

 7. Illwill Says:

  För att bygga på vad Peter sa: läs om, läs rätt.

  Läsförståelse är tydligen något som Göran Perssons EU-anpassade skola misslyckats med att lära eleverna, bland allt annat. För det är ju uppenbarligen skolans fel, aldrig elevernas. Eleverna ska inte behöva ta eget ansvar, det vore ju helt fel. Eller snarare, de ska inte behöva ta eget ansvar efter de fått en chans redan…eller hur är det ni vill ha det? Är det lärarnas fel att ni väljer att inte ta tillvara undervisningen första gången, så ni måste få undervisningen igen? Bortskämda små skitungar!

  Valet att tenta upp betygen finns kvar i förslaget, och för att klara sig på högre utbildningar så måste man kunna studera på egen hand. Klarar ni inte av att studera på egen hand och tenta upp betygen, då kommer ni inte heller klara av den högre utbildningen…och då hör ni inte hemma där. Sverige behöver folk som sitter i kassan på ICA också, ni behöver inte skämmas för det. Men att kräva att andra ska lära er vad ni inte är kapabla att förstå, det är inte snällt.

  • monaforpresident Says:

   Och det är här vi helt klart kan se att du och jag skiljer oss åt. Jag tror att människor är värd en andra chans, jag tror att människor utvecklas under sitt liv och därför är man inte alltid på samma nivå under gymnasietiden. I en välfärdsstat så måste vi ta oss råd att satsa på ungdomar, och hela befolkningen, för vi har råd. Det är dessutom så att om vi inte gör det så blir vi fattigare, inte idag eller imorgon utan om 10-20-30 år. Välfärd handlar om solidaritet och prioriteringar, här har Björklund och de andra i regeringen gjort ett uppenbart snesteg.

 8. Lena B Says:

  Försörjningen av tjänstefolk och pigar/drängar måste till varje pris säkras av alliansen. Maud Olofsson och Jan Björklund har gjort det till sin livsuppgift att säkra ta bort Komvux, ta bort studiemedel och införa avgifter på högre utbildning. Olofsson och Björklund får det amerikanska utbildningssystemet att likna ett socialistiskt experiment i förhållande till vad de vill åstadkomma. Olofsson med 2-årigt gymnasisum och det faktum att hon ärvt sin position genom 250 hektar skog och politikerplats från sin far är det som skall gälla i framtiden. Högre utbildning måste därför göras om till ett reservat för överklassbarnen.

 9. Hansan Says:

  Jag misslyckades stort på gymnasiet. Hur mycket jag än ansträngde mig fick jag aldrig den hjälp från mina lärare jag behövde. De var ständigt fokuserade på den högpresterande delen av klassen istället. Bättre att satsa på de som hade VG och se till att dom fick MVG i kurserna för att höja klassens medel betyg.

  Så för mig som gick ut gymnasiet med IG i huvuddelen av betygen var Komvux enda alternativet. Äntligen skulle jag få den utbildning jag och möjligheter jag eftersträvade. Gissa om jag blev förvånad när jag väl började och insåg att min nya klass bestod till 60% VG-studenter som ville läsa upp sina betyg till MVG. Tydligen hade dom inte kommit in på läkar-linjen eller advokat-linjen.

  Så det var samma visa om igen. Jag satt där i skuggan av VG-eleverna och lärarna lade all sin tid på att betygs-maximera dessa elever. Så efter två månader hoppade jag av.

  Låt oss som verkligen behöver Komvux få möjligheten att dra nytta av möjligheten att läsa upp våra betyg.

 10. Stockholmsvänstern » Men Fy faan Björklund! Says:

  […] (och studera till ett jobb du klarar av),Sverige går bakåt!,Studier lönar sig ändå inte, och B skolan är snart här!,Utbildning skapar arbete och välstånd,Bye bye andra chans i livet,Vilseledande […]

 11. Staffan Bengtsson Says:

  Mina betyg var för visso godkända i alla ämnen men knappt mer än så, och jag har levt större delen av mitt liv i olika bidragssystem. Men så en dag fick jag chansen och idag har jag maxat ut mina betyg och är på väg in i en akademisk karriär.

  Jag hade stora problem i tonåren. Min far hade alkoholproblem och jag var hårt mobbad.
  Jag har 133 i IQ så min begåvning är det inget fel på, det krävs att jag inte är med på lektionerna överhuvudtaget för att få IG. Men mina sociala problem på den tiden tillät mig att visa min potential eller min vilja. Den lärde mig att jag inte var något värd och att jag inte behövde försöka. Men jag har också en diagnos idag för något man inte upptäckte förrän 1997, alltså 2 år efter jag tog studenten. Diagnosen var starkt bidragande faktor till mina problem och tyvärr också så att jag behöver starka kunskaper för att vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

  I det här systemet skulle jag blivit bidragsberoende i resten av mitt liv.

  Högskoleprovet är kass för det ger dig inte kunskaperna, dessutom är det dåligt konstruerat . Tentor är kass för det ger dig inte motivationen, stödet, vännerna som du behöver, i synnerhet om du blivit socialt isolerad och fått fel självuppfattning (vilket är ett Svenskt folkhälsoproblem).

  Min nyförvärvade kunskapsnivå och den motivation mina lärare gett mig, och mina nya vänner, har gett mig ett nytt liv. I mina nästkommande år i arbetslivet är det min tur att värna av förbättrad folkbildning och bidra till att bygga ett starkare Sverige.

  För ett öppet betygsystem är inte bara där för dem som misslyckats i skolan. Det är inte rimligt att arbeta 47 år av sitt liv på samma kunskapsnivå. Vi lever i en värld i snabb förändring med en snabbt växande asienmarknad. Vi kommer behöva all förstärkning av utbildningssystemet vi kan få och vi behöver motivera så många som möjligt att utbilda sig.

  Öppenheten är inte bara till för jobben, den är också viktig för att hålla sociala problem så låga som möjligt. Det finns tydliga samband mellan låg utbildningsnivå, kriminalitet, arbetslöshet och utanförskap.

  Utbildning är samtidigt av stark betydelse för att stärka funktionen i en demokrati, ett folk med låg utbildningsnivå är ohyggligt lättmanipulerat för de extremistiska agendor som vill slå ut systemet i sin helhet.

  Ett samhälle som vill vara starkt socialt och ekonomiskt behöver ha ett välutbildat folk och det är en investering med den största avkastning du kan få ut.

  Så tro inte att det här är någon ekonomisk besparing att spara några futtiga slantar på att hindra ”taktikpluggare”. Det är en vrakförlust, ekonomiskt, socialt och intellektuellt.

  Jag tror att komvux länge har varit en av våra viktigaste investeringar, både för att hålla oss konkurrenskraftiga med omvärlden och för att hålla social statistik positiv. Det här känns som ett bidrag till att förstöra det som gör Sverige starkt.

 12. Dubbel bestraffning som regeringspolitik « En Ny Giv Says:

  […] Christermagister, Peter Andersson, Mona For President, Yvonne Ruwaida […]

 13. hexxor Says:

  När katten är borta, dansar råttorna på bordet.

  Misse är snäll och solidarisk, misse hjälpte till att bygga upp välfärdsstaten så att misär inte spred sig i samhället. Välfärd bygger ju på solidaritet främst, på ett gott hjärta.

  Glöm inte vår kisse!

 14. Ris och ros till den nya skollagen « Mona For President Says:

  […] Mona For President Sverige förtjänar bättre. Ett rödare Europa, ett rättvist Sverige! « A och B skolan är snart här! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: