Iran – en Svensk fundering från Norge

by

Jag står och läser igenom de svenska och norska nyhetssidorna härifrån Norge och det mest uppmärksammade är presidentvalet i Iran. I norska VG står det att Mahmoud Ahmadinejad får förnyat förtroende att leda Iran, eller åtminstone om vi utgår ifrån att valet gått schyst och demokratiskt till.

En annan norsk tidning, dagbladet tar upp oppositionens missnöje som pratar om valfusk från den sittande regimen och att de ska ha nekat valobservatörer tillgång till en rad olika vallokaler.

Vad innebär det då när DN skriver att den nuvarande Presidenten är definitiv segrare? Jag är väldigt osäker på hur det påverkar relationerna med resten av världen, har internationella relationer etablerats med Presidenten? Kommer framsteg att kunna uppnås? Jag tror tyvärr att det kommer innebära en fortsatt svår dialog mellan de internationella samfunden och Iran, även om jag tror att president skiftet i USA kommer att underlätta situationen så kommer förmodligen kärnkrafts frågan att förbi problematisk och svårlöslig. Det är väl något som dock återstår att se…

Nämnvärt är att Norska medier var snabbare än de svenska på att rapportera i frågan. SvD pratar mer om ledaren för det största oppositionspartiets, Mir Hossein Mousavi, kritik. De tar dessutom upp att han tycks få medhåll av en rad olika utländska experter och observatörer.

Andra bloggare:
Fria Iran vänner, Den onödiga samtiden, Gryningsensjus

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Iran – en Svensk fundering från Norge”

  1. Mehdi Says:

    Det pågår en kupp mot den folkvalde presidentkandidaten Mousavi. Enligt obekräftade uppgifter, har vissa inom det iranska inrikesministeriet läckt ut de rätta valsiffrorna. Dessa visar att Mousavi har fått ca 24 miljoner utav de totala över 40 miljoner röster, därefter kommer Karoubi, den andra reformisten och kandidaten, med någonstans mellan 10-15 miljoner röster. Ahmadinejad har fått närmare 10 miljoner röster. De siffror som inrikesministeriet har offentliggjort är påhittade siffror. Det bästa beviset för detta är att under hela rösträkningen var den procentuella andelen röster för varje kandidat densamma, vilket motsägs av all logik inom statistiken.
    Samtidigt har man, som rapporterats, flera högt uppsatta och välkända reformister gripits, all mobiltelefoni ligger nere och flera internetsidor filtrerats. Utländska journalister är inte längre välkomna i Iran. Gatorna i de flesta större städer är fyllda av civila och uniformklädda poliser, militär och förtryckargrupperingar. Enligt obekräftade uppgifter är Tehran nu underställd den paramilitära organisationen Sepah Pasdaran.
    Det här bär alla tecken av en kupp från Ahmadinejad, hans paramilitära anhängare från Sepah, uppbackad av den religiöse ledaren Khamenei.
    Låt inte detta gå tyst förbi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: