Folkpartiet Ny Liberalerna

by

Då var förnyelsen och den nya inriktningen snart klar för folkpartiet (ny) liberalerna. Idag avslöjas att Lars Lejonborg inte helt överraskande avgår, vilket kanske var på tiden? Han lägger en lång karriär bakom sig där han varit politiker i över 30år, Han har varit allt från ledamot av riksbanksstyrelsen till riksdagsledamot, ungdomsförbundsordförande, partiledare och statsråd i olika former. Nu har han i alla fall sagt att han inte tänker hamna på den annars ganska normala svlastningsplatsen, Landshövding. Det är väl åtminstone klokt av den, som jag uppfattar det, så slitne Lejonkungen.

Vad innebär då hans avgång för hans parti? Ja, så som jag ser det är det här ett naturligt led i Folkpartiets rusande mot nyliberalism och krossande av alla social-liberala tankar som tidigare låtits råda. Jag försöker inte att påstå att Lejonborg var speciellt Social-liberal, men ändå inte lika extremistisk som Major Björklund. Ser vi till folkpartiets partistyrelse så har där städats upp ordentligt och en eller två finns möjligtvis kvar som i ärlighetensnamn skulle bekänna sig till social-liberalismen. Samma tendens kan vi se i den Svenska riksdagen där allt fler inom social-liberala falangen faller bort varje år, medans Birgitta Olsson behålls som en pittoreskt inslag, tyvärr utan speciellt mycket inverkan på partigruppen. Nu kanske många kommer att prata om Marit Paulsen, ja all heder till henne för att hon ”skiter i vad partiet säger och gör som hon vill”, tyvärr har hennes ställning inom partiet marginaliserats och utan falangens representation i så väl VU som partistyerelse så kommer en förändring vara svår att få igenom. Nu är Marit dessutom iväg skickad till Bryssel, där hon troligen kommer att påverka den liberala gruppen, men knappast ha möjlighet att sätta ner foten när det gäller inrikespolitiken och folkpartiets framtida inriktning.

Jag var på ett seminarium för en tid sen då en av mina absoluta favoriter bland de borgerliga ledarskribenterna var med, nämligen Barbro Hedvall, där hon säger en så sann sak för att replikera en annan person i panelen:

”Ordet liberal har ju faktiskt väldigt lite med Folkpartiet att göra”

Jag tycker att det hon säger är så riktigt, dessutom har man förhandlat bort stora delar utav det utrymme där man tidigare kunnat tycka för att anpassa sig till ”allianspiskan” som hålls stenhårt utav Moderaternas VU, där inga undantag från den inslagna vägen verkar särskilt välkomna.

Med spännig väntar vi nu på vem som blir Lejonborgs efterträdare, kanske som Lena Melin tror Erik Ullenhag eller som Tommy Rydfeldt tror, Helena Odenjung (vilket vore ett litet positivt steg).

Andra nyheter:
DN, SvD, Expressen

Andra bloggar:
Niklas Frykman, Krohniskt, Peter Andersson

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Folkpartiet Ny Liberalerna”

 1. None other than me Says:

  Hur kommer det sig att ordet nyliberal anvands flitigast av manniskor Sverige som inte har nagon aning om vad ordet betyder.

  Bjorklund ar lika lite nyliberal som sossarna nufortiden ar socialister. Las pa om socialism och nyliberalism sa forstar du vad jag menar.

  Ordet du letar efter ar nog marknadsliberal, och det ar inte samma sak.

  Men visst, jag kan halla med om att folkpartiet som jag har mycket gemensamt med rent politiskt borjar utvecklas at ett konstigt hall. Bjorklund har ingen koll som partiledare och kommer bara med konstiga utspel nu for tiden.

  Sossarna ar inte ens ett alternativ. Som sossarna sa: ”Forsamringarna har kommit for snabbt (med borgarnas politik).” Antyder att forsamringarna skulle kommit langsammare med sossarna.

  Den stora amputeringen av valfarden borjade ju med Persson. Men det ar sossarna for envisa for att erkanna.

  • monaforpresident Says:

   Det nya med de ny liberala är att faktiskt kalla sig äkta liberaler, så där har jag nog inte alls riktigt fel.

   När det gäller välfärden så tror jag fortfarande inte att man kan sänka skatterna med 85miljarder där 40% går till de 10 rikaste % och tro att välfärden intew påverkas. Tycka vad man tycka vill om Göran Persson, creed ska han ha för de omfattande insatserna för att vända svensk ekonomi och faktiskt föra en ansvarsfull poltik i högkonjungtur där man vågar spara och skapa stora överskott.

   Framgång kräver rättvisa, det gäller även finasiering och ansvar för välfärden. En försämring skulle kunna bromsas och vändas om man överhuvudtaget gjorde något, vilket regeringen tydligen lämnat till marknaden.

 2. None other than me Says:

  Det visar att du inte riktigt vet skillnaden. Valdigt fa ar riktiga nyliberalerm

  Det ar valdigt optimistiskt att tycka att de oversta 10 % ar otroligt rika. Men att tro att det ar samma sak som rattvisa att bara sanka skatterna for de fattigaste ar inte alltid rattvist. Det ar ju bara att jamfora hur mycket de rikaste betalar i skatt i jamforelse med fattigare.

  Goran sparade in pa alla som var fattiga och gav inget tillbaka nar det blev battre. Rattvisa. Na… Bara for att man later en massa manniskor sjukskrivas for orsaker som inte kan raknas som sjukdom ar inte rattvist for dom som jobbar och betalar skatt (fattig som rik).

  Uppenbarligen vill inte sossarna att A-kassan ska vara rattvis. Nagot som dom nu har gemensamt med Alliansen. Alla betalar lika mycket for A-kassan. Men far inte samma tillbaka, tycker alla ar rimligt tydligen. Statligt baserad A-kassa skulle gynna fler. Att hoja golvet ar rimligare. Men att sossarna ignorerar det faktum visar att dom ar styrda av de rika socialkapitalisterna med konstgjort samvete.

  Att tro att hog skatt alltid raddar valfarden kan vara sant lika manga ganger som det ar sant. Bara att upprepa massa propaganda far man roster av dom som inte ens ar intresserade av politik.

  Men att vanstern forlorade i opinionen har fatt dom att nycktra till och borja tanka igen. Aven om Monas lognaktigheter borjar upptackas av valjarna.

  Sanningen ar ju den att det ar Goran som borjade farden till marknadsliberalismen. Privatiseringar och fria marknader har okat spektakulart under hans regim.

  Mona ar den storsta katastrofen som hant sossarna, och det ar nastan sa jag onskar att hon blir statsminister for att sossarna ska behova jobba for rosterna igen.

  Den har blockpolitiken har bara fordummat svenska politiker. Sa man onskar ju att samarbetena inte ska halla pa nagon sida.

  Jag ma vara hoger. Men jag tycker att det ar viktigare att satsa pa manniskor an foretag. Haller dock inte med hur och jag tror att spara pengar ar battre i Sveriges fall. Sverige ar alltfor beroende av import for att radda sig sjalvt med ett stimulanspaket.

  I Storbritannien sa sager dom i stallet att satsningarna pa att stimulera marknaden lett till att landet ar bankrupt. Ansvarsfullt?

  For ovrigt sa vander lagkonjunkturen nu. Ett ar till och sen kan regeringen satsa och verkligen fa ut nagot av det. Saker blir inte alltid battre for att man pissar i motvind, oavsett vilka bra intentioner man har…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: