Kårobligatoriet, nödvändigt ont.

by

Nu har riksdagen just beslutat om avskaffande av kårobligatioret, det vill säga den lag som säger att alla som studerar vid universitet/högskolor i landet ska vara anslutna till studentkåren. Den extreme marknads liberalen Fredrik Federley jublar, jag är skeptisk. Inte för att jag kanske tror att kårobligatoriet är den ultimata lösningen utan för att jag ser så mycket problem i att det försvinner. Hur ska det rent praktiska lösningen se ut? Hur ska finansieringen fungera? Vad händer om samtliga kårer beslutar sig för att söka bidrag från ungdomsstyrelsen? Jag tycker att förslaget inte är tillräckligt genomtänkt för att rösta igenom, tvärtemot Socialdemokratin tror jag däremot att det på sikt bör avskaffas, men först måste kårernas framtida försörjning försäkras. Och det inte bara ur ett kortsiktigt perspektiv, utan för många år framöver.

Själva debatten må vara lite gammal, men helt klart värd att fundera över i och med att det nu är beslutat och från och med första juli nästa år ska systemet dessutom implementeras.

Nyheter om saken:
Sydsvenskan, Aftonbladet, DN och DN ekonomi

Bloggar om saken:
Stuff, Lisa Gemmel, Annika Engblom, Vlt

Regeringen och Socialdemokraternas argumenetation:
Regeringen, Socialdemokraterna

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Kårobligatoriet, nödvändigt ont.”

  1. callenberg Says:

    Håller med. Suck för nödändighetens nödvändighet. Synd att så få inser det. tittar man på Australien som ett avskräckande exempel på vad de har förlorat på att avskaffa sitt utan tillräckliga funktioner och väl uttänkta modeller som ersätter obligatoriet så borde vi i Sverige väntat på ett annat tillfälle!

    Har bloggat en del om saken… http://callenberg.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: