Då var personkyssen snart klara.

by

Idag tillkännages personkryss resultatet, kanske inte extremt spännande med tanke på att det redan funnits för allmän beskådning på nätet, men helt klart värt att reflektera lite extra över.

Personkryssandet har stor betydelse för de engna partierna just i EU valet. Min analys är att det skapar ett stort extra angagemang inom partierna, att placera en person som synts mycket i media och som har allmän popularitet antingen inom partiet eller rent allmänt lite längre ner på listan är strategiskt klokt. Inom kristdemokratin kan vi se att Alf Svenssons nedflyttning förmodligen innebar att de överhuvudtaget lyckades mobilisera sig över 4% spärren. Ser vi till Socialdemokratin så har Evin Cetin väckt stor uppmärksamhet och lockat nya människor att rösta på (s), Marita Ulvskog har dessutom plockat hem 15.000 fler kryss än Inger Segelström gjorde som för(s)ta namn för fem år sedan. Anna-Maria Corazza Bildt, som börjar bli ett ständigt återkommande tema på den här bloggen gjorde helt klart mycket för det moderata rösterna. Även om jag ser det som ganska osmakligt så lockade hon (och hennes andra efternamn) 55 tusen röster, varav jag tror att många inte tidigare varit solklara moderata väljare.

Marit Paulsen effekten är enligt mig tydligt märkbar och bevisar för mig att personvalen är så enormt mycket viktigare i EU-valen än vad partierna har värderat det som. Ett starkt namn kan alltså dra upp statistiken markant och loka nya väljargrupper, vilket min slutsats är att vi kommer få se betydligt mer utav nästa EU-val om fem år. Tidigare har EU sätts som en ”avdumpningsplats” för politiker som man inte riktigt vet vart man ska göra av, jag tycker ändå att det börjar ändras och hoppas innerligt att samtliga partier verkligen ”hottar upp” sina valsedlar till valet om fem år.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Då var personkyssen snart klara.”

  1. Calle Fridén Says:

    Synd bara att de fem första inte är röstmagneter. Till nästa val bara MÅSTE vi ha något som är nytt. Istället för att skicka blonda medelåldringar.

  2. John Apse Says:

    Inger Segelström har lagt ned dubbelt så mycket kraft under alla år inom S än tex Marita Ulvskog men ändå setts lite över axeln av partiet. Nu är hon lite speciell och syns och hörs vilket Ulvskog knappast gör utan är mer arrogant a la Mona.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: