Europaparlamentsvalet är avgjort, Centern i kris

by

Tyvärr blev återigen den konservativa gruppen som styr Europa i fem år till. Det är ett hårt slag för Europas arbetsmarknad, det är ett hårt slag mot miljöarbetet och ett hårt slag för ett Solidariskt Europa.

Jag hoppas att det ändras om fem år. I Sverige gick det trotts allt bra , de röd gröna gick bra och Socialdemokratin förblir störst. Problemet med ett borgerligt styrt Europa är att den konservativa gruppen (M) + (KD) grupp innehåller partier som är mot fria aborter och ser homosexualitet som en sjukdom.

Nu försöker Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt dock säga att det är en framgång här hemma, så låter inte direkt vindarna bland de egna: Både Annie Johansson och Fredrik Federley förkastar resultatet.

Annie Johansson skriver så här på Twitter:
”tycker centerpartiets resultat är uselt. Borde framöver nu betyda analys, förändring och kraftsamling inför valet 2010.”

Fredrik Federley skriver, också på Twitter:
tycker att det finns all anledning att på allvar diskutera vårt dåliga valresultat. Vi måste med all säkerhet vidta både organisatoriska och politiska åtgärder

Då kan vi också lägg till att C hade som mål att ta tre mandat. Det är kanske inte så konstigt när de har övergett sina huvudfrågor. Maud Olofsson berättar själv att de förlorar landet och går fram i storstaden, bakåt för bondeförbundet och framåt för stureplanscentern med andra ord. De har dessutom ratat hela sin forna hjärtefråga om kärnkrafts motstånd. Centerpartiet är ett osäkert parti utan politisk eller ideologisk kompass som inte är att räkna med i framtiden.

Kolla hur det ser ut där just du bor!

Etiketter: , ,

5 svar to “Europaparlamentsvalet är avgjort, Centern i kris”

 1. Rudis Says:

  Socialdemokraterna minskade och gjorde sitt sämsta val i historien, alliansen vann valet (visserligen bara med 1,5%, men ändå) och ökade sina mandat medan vänstern stod still, i Europa dominerar högern för närvarande politiken.

  Vad gäller centern så hade man ett mandat förra perioden och man får ett mandat nu.

  Svensk vänster måste vakna upp och känna kaffedoften…

  • monaforpresident Says:

   Minskade gjorde Socialdemoktatin inte. Däremot gick det inte lysande. Krafttag och nya idéer krävs för nästa val.

   När det gäller centern så hade de som sagt var långt högre ambitioner.

 2. Rudis Says:

  Nåja, när man låg ett par tiondelar upp så tryckte Mona hela tiden på att man gjorde ett ”plus”. När sluträkningen nu är klar så gör man ett minus, alltså minskar man, men bara med hundradelar av en procent.

  Sedan är det väl inte ambitioner utan röster som räknas, både centern och moderaterna hade betydligt högre ambitioner, men vad som i slutändan är viktigt är väl att man faktiskt vann valet. Detta blir ju särskilt tydligt om man studerar mandaten, och i än högre grad om PP ansluter sig till den liberala gruppen i parlamentet.

  Sedan har du rätt i att Socialdemokraterna behöver förnyas, men jag kan inte se att Mona är stark nog att genomföra de förändringar som krävs. Sedan kanske man vinner valet 2010 ändå pga krisen och eventuella skandaler i högerblocket…

  • monaforpresident Says:

   Å andra sidan uttryckte Schlingman att moderaterna skulle bli största parti, så att socialedmokratin blir outmanat störst är inte för mig någor jätte hemskt resultat..

   När du pratar om skandaler inom högerblocket så vet vi nog båda två att sånt inte riktigt uppdagas på samma sätt, borgerligheten har ständigt media med sig och därav vinner vänsterblocket alltid på egna meriter. 2006 beskrivs desstuom som en katastrof för den Svenska socialdemokratin, medan vi ofta glömmer bort att det bara var med 45000 röster sossarna förlorade och att två miljoner människor ändå valde att rösta s.

 3. Rudis Says:

  Håller kanske inte riktigt med dig, och särskilt inte vad gäller effekterna av skandalerna. Det gäller också att komma ihåg att en majoritet av Sveriges journalister tillhör vänstern, medan majoriteten ledarsidor tillhör högern. Men i en normal tidning så är ledarsidan en sida, medan nyhetssidorna är 40 gånger fler. Vilket budskap slår då igenom?

  Exempel på vad detta leder till:

  Lundby-Wedin missköter (tillsammans med övriga styrelsen i AMF) först sitt uppdrag så att pensionärerna drabbas av sänkta pensioner, därefter belönar hon den främst ansvarige för detta (VD) med en 100-miljoners bonus och hon sitter kvar på alla maktpositioner i politiken (om än inte på alla maktpositioner i näringslivet).

  Att en högerkvinna inte betalt sin tv-avgift leder till att drevet tvingar bort henne från sin politiska position inom ett par dagar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: