Opinionsläget

by

Jag har tittat lite på hur EP valet skulle ha gått, om nu de SIFO har tillfrågat skulle få bestämma. Har skrivit ut antal mandat och inte %satser.

Oppositionen
Socialdemokraterna 6 (+ 1), Vänsterpartiet 1 (- 1), Miljöpartiet 2 (+1) 

Regeringen Reinfeldt
Moderaterna 5 (+ 1), Folkpartiet 2 (+- 0), Centerpartiet 1 (+- 0), Kristdemokraterna 0 (- 1)

 Övriga
Piratpartiet 1 (+1), Junilistan är dessutom borträknade!

Det enda jag skulle vilja förändra, där jag tror en förändring är möjlig, är att ta piratparitets mandat och flytta det till Oppositionen… I övrigt är jag så underbart glad över att kristdemokraterna ligger utanför parlamentet! En bättre värld är möjlig!

AlliansfrittSverige.nu har diskuterat KD lite mer.

http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2978759.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/article5264994.ab

Annonser

9 svar to “Opinionsläget”

 1. Janne Says:

  Kan hålla med om att det är skönt om KD inte får något mandat. Gudarna ska veta att vi inte behöver religiöst indoktrinerade människor i ledande ställning.

  Håller dock inte med om att Piratpartiets mandat borde flyttas till oppositionen. Om det är några som behövs i Bryssel just nu, så är det först och främst pirater. Även om Erik Josefsson (V) har gjort ett bra jobb därnere, så kommer ett bra valresultat för PP skicka otroligt viktiga signaler till hela EU och resten av världen om att man inte ska tafsa på vår medborgarrätt och grundläggande demokratiska rättigheter.

  Har känslan av att du ser på Piratpartiet som ett borgerligt parti, men även om vi i snitt är liberala och har vi medlemmar från i princip hela det politiska spektrat, så är vi per definition precis i mitten av skalan, i en vågmästarroll. Med tanke på högersidans totala brist på respekt för personlig integritet och medborgarrätt, så känns det för tillfället logiskare om PP skulle samarbeta med vänsterblocket om vi tog oss in i riksdagen nästa år eftersom både MP och V delar våra åsikter och även S verkar börja ta sitt förnuft till fånga, även om Tomas Bodström personligen varit roten till en del av det onda…

 2. monaforpresident Says:

  Jag vill poängtera att jag inte alls ser PP som ett högerparti! I och med att det faktiskt är en solklar vänsterfråga i min mening. Jag måste däremot säga att PP i min mening är en lobbygrupp och tyvärr inte mycket mer än så, om ändå en extremt bra lobbygrupp! Problematiken kring enfrågepartier är att man inte vet hur de kommer rösta i andra avgörande frågor i Europaparlamentet, inte heller helt klart vilken partigrupp de skulle tillhöra. Jag blir dessutom mycket oroad när PP:s första namn säger att han skulle rösta för såväl ligalisering utav droger som av prostitution. Jag försöker påverka mitt parti i rätt riktining, men EU handlar om så mycket mycket mer än nerladdningsfrågan, tänk på det den 7:e Juni!

 3. Edvin Says:

  PP handlar också om mycket mer än ”nerladdningsfrågan”. Det handlar om rätten till att kommunicera fritt, yttrandefrihet, skydd från statliga intrång i privatlivet, och mycket mer. ”Nerladdningsfrågan” är en egentligen bara en liten petitess i marginalen i jämförelse med allt annat som PP jobbar för.

 4. monaforpresident Says:

  Jag tycker som sagt var att det arbete PP gör och gjort är oerhört viktigt och det har väckt en nödvändig debatt om just de här frågorna. Politiken måste dock alltid vara ansvarstagande och täcka alla områden, från välfärdens uppbyggnad och finansiering till torskbestånd och fiskeriförordningar. Jag tycker att det är grymt att ni lyfter frågorna, men kan alltså tyvärr inte stötta ert intåg i de parlamentariska församlingarna, även om jag stödjer sakfrågorna.

 5. Kjella Says:

  ”Jag blir dessutom mycket oroad när PP:s första namn säger att han skulle rösta för såväl ligalisering utav droger som av prostitution.”

  Christian Engström har sagt at de i andre spørsmål enn Piratpartiets egne vil stemme med partigruppen, troilg enten den liberale eller grønne. Han har aldri sagt noe om noen konkret sak, eller engang om noen konkret gruppe og selvsagt kan PP ta et annet valg om gruppen kommer med helt urimelige synspunkter – men det er ikke disse spørsmålene de vil bruke tid på. Det eneste som har skjedd er at noen har tatt den uttalelsen og hoppet rett til en utrolig søkt konklusjon. MP, FP og C er også med i disse gruppene og verden har ikke gått under ennå.

 6. monaforpresident Says:

  Du är inte helt påläst i så fall, Christian Engström svarade i en intervju på den direkta frågan om han skulle ”rösta för legalisering av droger och prostitution i fall att dessa behandlades i parlamentet” Ja. Det är ett problem..

  Det andra problemet ligger i att Piratparitet de facto inte tagit ställning till en partigrupp, vilket Miljöpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet faktiskt har gjort. Ytterligare skillnader emellan dessa och PP är att de i god tid lanserat hur de tycker och tagit ställning till hela bredden av frågor. De har även valt partigrupp långt före valet.

  Att ställa upp utan ett ordentligt partiprogram som behandlar vidare frågor än personlig integritet och inte heller tar ställning till någon form utav ideologisk grund är för mig tyvärr inte helt försvarbart.

  För att ta ett konkretiserat exempel av vad jag menar väljer vi Moderaterna. Skulle de få för sig att lämna en del beslut till sin partigrupp istället så skulle de verka mot aborter, mot samkönade äktenskap, inte rösta igenom lagar som minskar diskriminering osv.

  För att vara ett trovärdigt parti måste man, enligt mig, presentera de breda lösningarna och ha en vision för samhället i stort, på alla frågor parlamentet tar upp. Det ser jag som en demokratisk skyldighet.

 7. Anders Says:

  DEt är bättre att kika på ett genomsnitt av mätningar, istället för enskilda,

  kolla

  http://svenskopinion.nu/?page_id=173

  • monaforpresident Says:

   Varje mätning borde kollas på, sen får man inte glömma att de endast är en undersökning och att det finns en felmarginal 🙂

 8. Valsedlar – Ålder, kön och yrke « Mona For President! Says:

  […] Valsedlar – Ålder, kön och yrke By monaforpresident Ett lite statistiskt inlägg över riksdagspartiernas representation, fakta underlagen är hämtade från respektive partisvalsedel, http://www.val.se Statistiken är sedan sammanställd och jämförd gentemot de resultat som senaste SIFO undersökningen för Europaparlamentsvalet visade: https://monaforpresident.wordpress.com/2009/05/30/opinionslaget/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: